Američki dvostruki agent koji je radio za Moskvu pronađen mrtav

Američki dvostruki špijun koji je radio za Rusiju, Robert Hansen, pronađen je mrtav u zatvoru u Denveru u saveznoj državi Kolorado.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

07:16

Američki dvostruki agent koji je radio za Moskvu pronađen mrtav
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Hansen je bio bivši agent FBI-ja, a 1985. godine je počeo da poverljive informacije šalje u Sovjetski Savez.

Na sajtu FBI-ja se navodi da je on ''kompromitovao brojne ljudske izvore, kontraobaveštajne tehnike, istrage, desetine poverljivih dokumenata američke vlade i tehničke operacije od izuzetnog značaja i vrednosti''.

Iako se povremeno sumnjalo u njegove aktivnosti, godinama nije bio uhvaćen.

Nakon što je FBI uhapsio špijuna Oldriha Hejzena Ejmesa 1994. godine i nakon što je utvrđeno da informacije i dalje stižu do Sovjetskog Saveza, u Birou je intezivirana istraga o Hansenu.

On je trebalo da se penzioniše, tako da je FBI brzo reagovao u pokušaju da ga uhvati "na delu".

''Ono što smo želeli je da dobijemo dovoljno dokaza da ga osudimo, a krajnji cilj je bio da ga uhvatimo na delu'', rekla je bivša zamenica pomoćnika direktora Kontraobaveštajnog odeljenja FBI-ja, Debra Evans Smit.

Hansen je počeo da radi u svojoj novoj kancelariji, u kojoj su bili skrivene kamere i mikrofoni, u sedištu FBI u januaru 2001. godine, nakon čega je uhapšen.

Osuđen je 2002. na doživotni zatvor zbog špijunaže.

Britanski javni servis navodi da je Hansen, za vreme dok je slao informacije u Moskvu, primio više od 1,4 miliona dolara u gotovini, dijamantima i novcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: