Produžen mandat misiji Euleks na KiM

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije doneo je odluku o produženju mandata Misije EU na Kosovu (Euleksa) do 14. juna 2025. godine.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

15:12

Produžen mandat misiji Euleks na KiM
Foto: Profimedia

U odluci je navedeno je da će finansijski iznos namenjen za pokrivanje troškova Euleksa od 15. juna 2023. do 14. juna 2025. iznositi više od 165 miliona evra.

Iz ovog iznosa, izdvajaće se suma od 58.500.000 evra za pokrivanje troškova Euleksa na Kosovu i Metohiji, a iznos od 106.810.000 evra biće namenjen za podršku aktivnim sudskim postupcima koji su izmešteni na teritoriju države članice EU, navodi se u saopštenju.

Na odboru je takođe usaglašeno da, "pored nastavka implementacije svojih zadataka, Euleks treba da pomogne prištinskim organima za sprovođenje zakona u razvoju svojih kapaciteta za razmenu informacija sa regionalnim i međunarodnim kolegama u oblasti pravne pomoći i saradnje u borbi protiv kriminalnih aktivnosti".

Odluku odbora za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evrope sada bi trebalo da formalizuju svojim potpisima predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani i visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: