Albanska opozicija na KiM nakon važnog sastanka: "Zabrinuti smo za situaciju, Kurti odgovoran"

Predstavnici opozicionih stranaka u Prištini rekli su, nakon sastanka sa Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom, da su zabrinuti za situaciju na severu KiM.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.06.2023.

13:21

Albanska opozicija na KiM nakon važnog sastanka:
AP Photo

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je da je ta stranka zabrinuta za situaciju na severu zemlje i da je ne zanimaju deklaracije i političke bitke, kao i da je za "kritičnu situaciju na severu" KiM odgovoran premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Kako je rekao, ostaje da se vidi kakve će posledice Kosovo snositi od delegacija Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i NATO-a, kao i da je situacija u odnosima Kosova sa saveznicima zabrinjavajuća.

"Mi smo u zabrinjavajućoj situaciji, štaviše, nejasnoj. Zabrinuti smo zbog stanja odnosa koje Kosovo ima sa svojim saveznicima, a nejasnoj zbog nedostatka plana i spremnosti premijera Kosova da se dogovorimo sa saveznicima. U ovoj fazi, Kosovo ostaje da vidi posledice koje mogu proizaći iz takve situacije", rekao je Abdidžiku, prenosi Koha.

On je ocenio i da bi predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani trebalo da bude glsnija i jasnija o KiM. Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići izjavio je da su ih Eskobar i Lajčak informisali o situaciji koja se razvila. Kako je rekao, trenutna situacija šteti Kosovu.

"Tačno je da je trenutna situacija veoma zabrinjavajuća, vidimo da nema kretanja napred, postoji situacija koja šteti Kosovu u smislu njegovih međunarodnih odnosa, pre svega sa strateškim partnerima, zato smo izrazili spremnost da igramo svoju ulogu kako bismo održali naše odnose sa SAD i državama EU", rekao je Krasnići.

Na pitanje da li podržavaju nove izbore na severu, on je rekao da na sastanku nije razgovarano o konkretnim temama.

Sastanku sa Eskobarom i Lajčakom prisustvovao je i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš haradinaj, ali on nije davao izjave novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: