Srbi ne odustaju VIDEO

U pokušaju da nađu rešenje za krizu na severu KiM, posle Prištine, u Beograd večeras stižu evropski i američki izaslanici Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar.

Izvor: RTS
Podeli
Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic
Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Do kasno sinoć razgovarali su s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i, kako su saopštili, izneli su tri zahteva međunarodne zajednice.

Istovremeno, na severu Kosova i Metohije Srbi se i danas okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava.

Predsednik Odbora Narodne skupštine za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da nisu dobili mnogo detaljnih informacija o eventualnom dogovoru sa Kurtijem, ali da, prema onome što je čuo, nema pomaka po pitanju.

Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak Kako su saopštili, izneli su tri zahteva međunarodne zajednice - deeskalacija situacije, novi izbori na severu i povratak dijalogu, ali da nije postignut dogovor oko izbora na severu. U Beograd stižu večeras na sastanak sa predsednikom Srbije.

Zahtevi Srba su da specijalci policije napuste zgrade opština, da gradonačelnici bez legitimiteta ne dolaze u njih, da se oslobode Radoš Petrović i Dušan Obrenović i da se prestane sa progonom građana koji su protestovali u poslednje dve godine.

Za učešće na eventualnim vanrednim izborima Srbi traže potpuno povlačenje specijalnih jedinica sa severa i formiranje Zajednice srpskih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu