Olakšice pri upisu u srednje škole za osmake iz "Ribnikara": Biće im uvećan broj bodova

Đacima 8. razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj je 3. maja učenik (13) ubio devetoro dece i čuvara, biće uvećan broj bodova pri upisu u srednju školu.

Izvor: kurir.rs
Podeli
Foto: D.P. / B92
Foto: D.P. / B92

To je za Kurir izjavio pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić.

"Broj bodova koji učenik ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita uvećava se za 30 odsto od broja bodova koji mu nedostaje do 100 bodova. Posle polaganja završnog ispita i uvećanja broja bodova, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik učenika ima pravo da izrazi najviše 20 opredeljenja za dalje školovanje (da popuni listu želja)", objasnio je Pašić.

Dodao je da se učenik raspoređuje u školu na osnovu opredeljenja i broja bodova, u koje je uračunato uvećanje broja bodova, zajedno sa ostalim učenicima.

"Ukoliko u istoj školi ima više odeljenja istog smera gimnazije, odnosno obrazovnog profila, a više učenika je ispunilo uslove za rangiranje, učenici se raspoređuju ravnomerno po odeljenjima. Upis preko broja može da odobri samo okružna komisija na osnovu obrazloženog mišljenja zdravstvene komisije. Kandidat za upis predaje zdravstvenu dokumentaciju zdravstvenoj komisiji, koja, u zavisnosti od zdravstvenih uslova za određeni profil, daje preporuku šta učenik ne bi trebalo da upiše u odnosu na svoje zdravstveno stanje i dalji napredak", navodi Pašić.

Prema njegovim rečima, okružna komisija donosi odluke nakon prvog i drugog kruga, u zavisnosti od toka procedure.

Mina Zirojević, član Saveta roditelja "Ribnikara", kaže za Kurir da nisu imali puno opcija, ali da su zadovoljni ovim rešenjem.

Redovna nastava u svim osnovnim i srednjih školama u Srbiji zvanično je završena juče, kada su nastavnici đacima predložili zaključene ocene. Đaci mogu ocene da poprave do 20. juna, kada će one biti konačno zaključene na odeljenskim i nastavničkim većima. Knjižice se dele 28. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 117 idi na stranu