"Kurti ima dva dana, u suprotnom..."

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve koje su mu postavili na sastanku.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Eskobar je najavio da će do petka zajedno sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine izvestiti da li je bilo napretka ili ne, prenosi Reporteri.

On je novinarima govorio i o članu 7 Ohridskog sporazuma, formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom navodeći da Kurti ima nacrt Zajednice, ali da ga krije.

Kako je rekao, ako premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, ne prihvati tri uslova za smirivanje situacije na severu Kosova, onda to znači da ne želi saradnju sa EU i SAD i da to ne može da prođe bez posledica, prenosi Ekonomija onlajn.

Sjedinjene Američke Države i EU očekuju postizanje sporazuma o smirivanju situacije na severu, odnosno ispunjenje tri zahteva međunarodne zajednice koje su Eskobar i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak predočili Kurtiju na sastanku - deeskalacija na terenu, što skorije održavanje izbora na severu i povratak dijalogu i procesu normalizacije .

Eskobar je dodao da SAD, Evropska unija i svi međunarodni partneri imaju zajednički stav o smirivanju i normalizaciji situacije i ako to se ne desi, onda će posledice po Kosovo biti dugoročne.

Naveo je da one nisu usmerene na narod Kosova, jer, kako je rekao, Amerika ima odlične odnose sa građanima i da će Vašington uvek biti uz njih bez obzira ko bio na vlasti.

Eskobar je istakao i da Vlada Kosova treba odmah da predstavi nacrt statuta ZSO.

"Do Asocijacije će doći, samo je pitanje s kim", naveo je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu