Objavljen snimak incidenta: Kineski razarač oštro presekao put američkom VIDEO

Vojska Sjedinjenih Američkih Država objavila je video snimak na kojem se vidi, kako su naveli, nedovoljno bezbedni manevar kineskog broda u Tajvanskom moreuzu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

17:22

Objavljen snimak incidenta: Kineski razarač oštro presekao put američkom VIDEO
EPA-EFE/Miguel Angel Molina

U pomenutoj situaciji brod kineske mornarice oštro je presekao put američkom razaraču, kada ga je primorao da naglo uspori kako bi izbegao sudar, preneo je Blumberg.

Incident se dogodio u subotu dok su američki razarač USS Čung-Hun i kanadska fregata HMCS Montreal obavljali takozvani tranzit "slobode plovidbe" kroz moreuz između Tajvana i kontinentalne Kine.

Tokom subotnjeg tranzita, kineski razarač sa vođenim projektilima pretekao je američki sa njegove leve strane, a zatim je skrenuo blizu njegovog pramca na udaljenosti od oko 140 metara. Američki razarač je držao kurs, ali je smanjio brzinu na 10 čvorova "da bi izbegao sudar", saopštila je vojska.

Kina tvrdi da je ostrvo Tajvan deo njene teritorije i tvrdi da je moreuz deo njene ekskluzivne ekonomske zone, dok SAD i njeni saveznici redovno plove i lete preko prolaza kako bi naglasili svoj stav da su te vode međunarodne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: