"Koliko je NATO miroljubiv, najbolje da pitate Jugoslaviju..."

Portparolka ruskog MSP reagovala je na izjavu estonske premijerke Kaje Kalas.

Izvor: RT.rs

Ponedeljak, 05.06.2023.

14:09

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Premijerka je rekla da teritorijalna bliskost sa Rusijom "ne ostavlja Estoniji i nekim drugim zemljama drugog izbora nego da se obrate Alijansi za garanciju bezbednosti".

Naime, Kaja Kalas ranije je izjavila da je Rusija kriva za širenje NATO-a i da teritorijalna bliskost sa Rusijom "ne ostavlja Estoniji i nekim drugim zemljama drugog izbora nego da se obrate NATO-u za garanciju bezbednosti". Premijerka je kazala da oni koji optužuju Alijansu za širenje i eskalaciju "usvajaju imperijalistički jezik i ideologiju Rusije".

"Da li treba da vas podsećam da se u poslednjih 30 godina stanovništvo Estonije smanjilo za 15 odsto? Danas se 330 hiljada od 1,3 miliona stanovnika Estonije nalazi ispod granice siromaštva, u pozadini činjenice da je više od polovine bogatstva i imovine koja pripada estonskim domaćinstvima koncentrisano u rukama evro orijentisanih elita, koji čine manje od pet odsto stanovništva. Tu pripadaju političari i profesionalni rusofobi kao što je sama Kaja", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ako estonska premijerka Maja Kalas govori o malim baltičkim zemljama, onda za njih nije opasan mitski agresor, već samo njihovi NATO-centrični režimi, jer zahvaljujući njihovim aktivnostima, ove države su izgubile svoju nezavisnost, industriju, nauku i svaku slobodu, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, reagujući na izjavu premijerke Estonije.

Ona je naglasila da je život pored agresora samo istorija Rusije, koja je stalno napadana sa Zapada, uključujući i teritorije koje se danas zovu Nemačka, Švedska, Francuska.

"Agresori se nalaze u istom ideološkom gnezdu gde su se rodili nacizam i fašizam, a pre toga gde su vekovima cvetali trgovina robljem i kolonijalizam. NATO nije miroljubiva organizacija, već vojno-politički blok čiji zločini uključuju, posebno, uništenje libijske države, brutalno bombardovanje Jugoslavije i dvadesetogodišnji haos u Avganistanu", zaključila je Zaharova.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: