Danska premijerka, ozbiljan kandidat za mesto generalnog sekretara NATO, ide u Belu kuću

Danska premijerka Mete Frederiksen sastaće se danas u Vašingtonu sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Izvor: RT.rs

Ponedeljak, 05.06.2023.

13:30

Danska premijerka, ozbiljan kandidat za mesto generalnog sekretara NATO, ide u Belu kuću
Foto: EPA-EFE/LISELOTTE SABROE DENMARK

Do sastanka sa Bajdenom dolazi usred spekulacija da bi Frederiksenova mogla da zameni Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO-a, piše "Euraktiv".

Prema neimenovanim evropskim diplomatama, danska premijerka (45) nametnula se kao ozbiljan kandidat da zameni dosadašnjeg sekretara Jensa Stoltenberga, koji bi u septembru trebalo da se povuče sa mesta generalnog sekretara Severnoatlantske vojne alijanse.

Frederiksenova je prošle godine dospela u fokus pažnje javnosti zapadnih zemalja kao žestoki pobornik Kijeva i protivnik Rusije.

"Mogao bih dugo da govorim dobre stvari o Mete Frederiksen", rekao je prošle nedelje norveški premijer Jonas Gar Store. "Ona je jedan od najveštijih šefova države u Evropi", gde "postoji veliko poštovanje za posao koji je ona već obavila kao premijerka", dodao je Store.

Glavna prepreka za njenu kandidaturu je to što Danska zaostaje u izdvajanjima za NATO. U decembru prošle godine, Mete Frederiksen i njena centristička vlada pomerili su plan za dostizanje vojne potrošnje od dva odsto BDP-a za još tri godine, tako da bi trebalo da bude ostvaren tek 2030. godine.

Prošle nedelje Frederiksenova je najavila nova velika ulaganja u odbranu za narednih 10 godina i povećala vojnu pomoć Ukrajini.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: