60.000 Ukrajinaca na 300.000 Rusa, počinje kontraofanziva? "Možete vi to, umrećete kao heroji" VIDEO

Eskalacija borbi prijavljena je u Donjecku i Zaporožju, ali nije bilo službene potvrde da je počela ukrajinska kontraofanziva.

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 05.06.2023.

13:07

60.000 Ukrajinaca na 300.000 Rusa, počinje kontraofanziva?
EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

S ruske strane čulo se da su ruske snage odbile "veliki ukrajinski napad" i da su u njemu ubijene stotine ukrajinskih vojnika, no ruski vojni blogeri pisali su da su Ukrajinci na barem jednoj tački upada probili ruske odbrambene linije.

Ukrajinci su tokom pređašnjih proboja praktikovali medijsku blokadu i ćutanje. Čini se da će im to biti taktika i ovaj put. Naime, u nedelju je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Tviteru objavio stihove britanskog benda Dipeš Mod "Reči su jako nepotrebne. Mogu samo naštetiti" iz pesme "Indžoj d sajlens".

Takođe su u nedelju ukrajinske oružane snage na društvenim mrežama objavile video sa svojim vojnicima koji preko usta stavljaju prst tražeći ćutanje. Operaciji će očigledno pomoći tajnost. U intervjuu s Volodimirom Zelenskim, objavljenim taj dan, Vol strit džurnal otkrio je da su "pripreme za kontraofanzivu završene". Čulo se i da ukrajinska vojska nije potpuno pripremljena i da će zbog nedostatka vojne opreme, koja je tražena od Zapada, potencijalno biti mnogo poginulih, ali procenjivalo se i da bi predugo čekanje bilo nepovoljnije za ukrajinsku stranu.

Rusko Ministarstvo odbrane poručilo je da je Ukrajina najnovije napade izvela sa šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona iz dve brigade. Navedeno je da je reč o 23. i 31. mehanizovanoj brigadi. Prema dostupnim podacima, te dve brigade nisu među 12 jedinica koje je opremio i istrenirao Zapad. One takođe imaju snagu za izvođenje jake operacije, ali nemaju snagu za siguran proboj neprijateljskih linija.

Rusko Ministarstvo odbrane u 1.30 sati po lokalnom vremenu u Moskvi je objavilo da je "neprijatelj pokrenuo velike ofanzive u pet sektora bojišnice u smjeru južnog Donecka", ali i da je uspešno odbijen. Navodno je 250 ukrajinskih vojnika poginulo, a uništeno je 16 tenkova, tri pešadijska borbena oklopna vozila i 21 transportno vozilo. Za ove podatke zapadni mediji podsećaju da je i pre ruska strana znala preuveličavati ukrajinske gubitke.

Ukrajina je pripremila 12 brigada, a prema procenama reč je o 60.000 vojnika, za napad protiv procenjenih 300.000 ruskih vojnika kako bi ih oterali s ukrajinske teritorije koja je okupirana od 2014. godine.

Glavni ukrajinski štab u nedelju nije spominjao ofanzivu u Donjecku, ali je prijavio 29 borbi u Donjecku i Luganjsku i 15 neprijateljskih vazdušnih udara širom Ukrajine.

Američki tink tank Institut za proučavanje rata iz Vašington u svom je dnevnom izveštaju naveo da su "ukrajinske snage izvele kopnene napade i, veruje se, postigle ograničene taktičke prednosti u oblasti Donjeck i Zaporožja".

Vođa ruskih plaćenika iz kompanije Vagner Jevgenij Prigožin protivrečio je tvrdnji Moskve da je "u potpunosti odbijena ukrajinska akcija u oblasti Donjeck". Prigožin, koji se mesecima svađa s ruskim političkim i vojnim vrhom, objavio je da su ukrajinske snage ponovno zauzele deo naselja Berkhivka, severno od Bahmuta i nazvao to "sramotom".

Prozvao je ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova, pozivajući ih da dođu na front. "Hajde, možete vi to! A ako ne možete, umrećete kao heroji", rekao je.

Službenom se narativu o "odbijenoj ofanzivi" suprotstavio i Aleksander Kodakovski, bivši šef antiterorističke jedinice ukrajinske tajne službe SBU do 2014. godine, koji je tada prešao na rusku stranu.

Neprijatelja "prati uspeh", napisao je na svom Telegram kanalu. Prema njemu, napadi "zapadno od grada Vuhledara su ograničeni taktički potez Ukrajinaca, a ne velika operacija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: