Velika tragedija u Avganistanu: Otrovano skoro 80 devojčica

Skoro 80 ​​devojčica je otrovano i hospitalizovano u dva odvojena napada na osnovne škole u ​​severnom Avganistanu, rekao je lokalni avganistanski zvaničnik.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

09:46

Velika tragedija u Avganistanu: Otrovano skoro 80 devojčica
EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Šef pokrajinskog odeljenja za obrazovanje Mohamed Rahmani rekao je da su se napadi dogodili u provinciji Sar-e-Pul, okrug Sangčarak, tokom subote i nedelje.

On je dodao da je 60 učenica otrovano u školi Nasvan-e-Kabod Aab, a 17 u školi Nasvan-e-Faizabad.

"Prebacili smo studente u bolnicu i sada su svi dobro", rekao je on za Asošijeted pres.

On nije dao informacije o tome kako su devojke otrovane, niti o prirodi povreda. Takođe nije rekao koliko imaju godina, osim što pohađaju nastavu od prvog do šestog razreda.

Veruje se da je to prvi put da se takav napad dogodio otkako su talibani došli na vlast u avgustu 2021. i ograničili prava i slobode avganistanskih žena i devojčica.

Djevojčicama je zabranjeno obrazovanje nakon šestog razreda, uključujući univerzitet, a ženama je zabranjen pristup većini poslova i javnih prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: