Ova država je najranjivija na toplotne udare; Temperature se penju do 51°C

Amnesti intenrešenel objavio, povodom Svetskog dana okoline, koja je zemlja najranjivija kada je reč o toplotnim udarima. Prema nihovim podacima to je Pakistan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

09:17

Ova država je najranjivija na toplotne udare; Temperature se penju do 51°C
EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER 17866

Kako navode u svom izveštaju, mnogi stanovnici te zemlje su previše su siromašni da bi mogli da si priušte zaštitu od visokih temperatura.

Lekari su primetili sve više slučajeva toplotnog udara, vrtoglavice i otežanog disanja i sve više pacijenata mora da se leči na hitnom premu, ističe AI. Stručnjaci istovremeno strahuju da će zbog klimatskih promena ekstremni vremenski događaji biti sve češći.

Prošlog proleća u Pakistanu je bilo posebno vruće, s rekordnim temperaturama koje su se u gradu Džakobabadu u smaju popele na 51 stepen celzijusa, dok je leto donelo rekordne padavine i poplave u trećini zemlje.

Mnogi građani s niskim primanjima rade na otvorenom, čak i na ekstremnoj vrućini, što znači da su posebno ranjivi na klimatske promene, objašnjavaju u AI.

Takođe, više od 40 miliona ljudi nema konstantan pristup struji, što znači da se ne mogu poslužiti klima-uređajima ni ventilatorima.

Marginalizovane društvene grupe izložene su po život opasnim posledicama klimatskih promena, a temperature će i dalje rasti, upozorila je zamenica regionalnog direktora Amnestija za Južnu Aziju Dinušika Disanajake.

Amnesti zbog toga poziva pakistansku vladu da sroči plan za gradove koji će zaštititi stanovnike od visokih temperature, a bogate zemlje da smanje emisiju štetnih gasova i pomognu Pakistanu da se prilagodi klimatskim promenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: