Panika u Moskvi: "Gde da bežimo? Gde je bunker?"

Kremlj planira da izgradi bunker ispod VIP bolnice u Moskvi kako bi zaštitio rusku elitu od ukrajinskih dronova i raketnih napada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

08:56

Panika u Moskvi:
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Planovi za bunker za 800 ljudi sa sistemima za hlađenje sa vazdušnim filterima otkriveni su nakon ukrajinskog napada dronom na luksuzno predgrađe Moskve, prenosi The Telegraph.

Bunker, vredan 35 miliona rubalja (što je nešto više od 400.000 evra), moći će da očisti vazduh od "gasovitog oružja za masovno uništenje" i moći će da "izvodi medicinske procedure u ratnim uslovima", prenose mediji.

I dok se Kremlj hvali planovima za izgradnju bunkera ispod ekskluzivne Centralne kliničke bolnice, neki stanovnici Moskve kritikuju zvaničnike na vlasti zato što nisu zaštitili obične građane.

Prema pisanju ovog britanskog medija, najmanje tri bespilotne letelice izbegla su PVO sisteme oko Moskve, a zatim se srušila na Rubilovku, luksuzno predgrađe u kojem žive mnogi ruski bogataši. Zanimljivo je i da se jedna od rezidencija ruskog predsednika Vladimira Putina nalazi u blizini Rubilovke, a analitičari navode da je to možda bila meta napada.

Povređenih nije bilo, ali fotografije ruskih službenika FSB-a kako prelivaju ugljenisane ostatke ukrajinskih dronova na jednoj moskovskoj ulici, kao i fotografije oštećenja „elitnih“ stambenih zgrada, uznemirile su neke meštane.

"Gde da bežimo? Gde je bunker?", napisala je jedna žena na društvenoj mreži Telegram posle prve eksplozije. S druge strane, stanovnici ukrajinske prestonice Kijeva već su razvili koordinisani plan za suočavanje sa napadima dronovima i raketama, koji su postali deo njihove noćne rutine. Sada su se čak i rugali Moskovljanima što su konačno doživeli ono što su morali da podnesu poslednjih 15 meseci, piše The Telegraph.

Moskva ima duboki sistem metroa koji su dizajnirali sovjetski inženjeri da izdrži nuklearni napad. Tako je najdublja stanica metroa Park Pobeda, koja se nalazi oko 83 metra duboko pod zemljom, tri puta veća od dubine prosečne stanice londonskog metroa.

Ali ono što Moskovljanima zadaje glavobolju je činjenica da su stanice metroa retko raspoređene. Ruski mediji preneli su da su cene zakupa stanova u blizini metro stanica već drastično porasle.

Nije da ovo brine ruske milionere, koji su počeli da grade privatna skloništa za vazdušne napade. Tako su prošlog novembra ruski mediji citirali Nikitu Malezika, osnivača BunkerHousea, koji je rekao da je potražnja za skloništima napravljenim po meri skočila za čak 430 odsto otkako je Putin naredio prvu mobilizaciju Rusije posle Drugog svetskog rata.

Na sajtu BunkerHouse navodi se da može da izgradi privatno sklonište u Moskvi u roku od 21 dan od prijema naloga.

"Opremite svoje sigurno utočište, samo deset metara od vas“, pisalo je pored fotografija skloništa za vazdušne napade, koja su opremljena vinskim podrumima, luksuznim kuhinjama i kućnim bioskopom. "Više se nećete plašiti kašnjenja i imaćete vremena da uzmete sve što vam je potrebno, mirno i bez žurbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: