Niki, da li je sve u redu?

Kandidatkinja za nominaciju Republikanske partije na predsedničkim izborima u SAD iduće godine Niki Hejli demantovala je sopstvenu izjavu.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: EPA/EFEJUSTIN LANE
Foto: EPA/EFEJUSTIN LANE

Ona je u intervjuu za WMUR-TV govorila o izgradnji jedinstava sa "neevropskim zemljama, uključujući i Rusiju", kako bi se ojačala svetska bezbednost.

"Vidite da Saudijska Arabija pravi sporazume sa Kinom, a to nije dobro za nas. Oni nam trebaju na našoj strani, kao i ostali - Rusija, Australija, Japan, Izrael", rekla je nekadašnja ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama.

Predstavnici njene kampanje kasnije su pokušali da se "operu", tvrdeći da je očigledno reč o grešci. "To je potpuna glupost, ona je očigledno napravila grešku. Niko nije čvršći kada je reč o Rusiji od Niki Hejli", hrabro je saopštio njen portparol.

Komentarišući svoje ranije izjave, Hejli je Rusiju nazvala "neprijateljom", dodajući da se "protiv nje borila u Ujedinjenim nacijama, i da će nastaviti da se bori". "Oni žele da unište nas i naše saveznike, ne možemo im verovati", rekla je ona.

U intervjuu za WMUR-TV Hejli je govorila i o "arapskom svetu", za koji veruje da mi "kao trebalo da nam se pridruži" u sukobu sa Iranom.

Hejli je na poziciji ambasadora u Ujedinjenim nacijama bila od 2017. do 2018. godine, kada je postala poznata po svojoj agresivnoj i često antiruskoj retorici. "Ne verujemo Rusiji, ne verujemo Putinu i nikada nećemo. Oni nam nikada neće biti prijatelji. To je činjenica", rekla je ona 2018. godine.

Hejli je svom tadašnjem šefu Donaldu Trampu navodno obećala da mu se neće suprotstavljati u borbi za republikansku nominaciju, što je na kraju prekršila kada je počekom godine objavila svoju kandidaturu za predsednika.

Ipak, izgleda da većina republikanca nije oduševljena njenom zapaljivom retorikom i nepromišljenim izjavama, pošto istraživanja pokazuju da ona može da računa na podršku tek oko četiri odsto pristalice te partije, prenosi Raša tudej Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu