Kinezi "isekli" Amerikance, ali bukvalno VIDEO

Američka ratna mornarica objavila video za koji tvrdi da prikazuje "nopasan kineski manevar u Tajvanskom moreuzu".

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

08:30

Kinezi
Tanjug/Mass Communication Specialist 1st Class Andre T. Richard/U.S. Navy via AP

Kako se navodi, brod kineske mornarice oštro je presekao putanju američkog razarača". Američka ratna mornarica još tvrdi I da se incident dogodio tokom vikenda i da je američki brod morao da uspori kako bi izbegao sudar.

SAD navode da se incident dogodio u subotu dok su američki razarač “USS Chung-Hoon” i kanadska fregata “HMCS Montreal” sprovodili takozvani tranzit kroz moreuz između Tajvana i kontinentalne Kine pod nazivom "sloboda plovidbe", piše AP. Pošto Kina tvrdi da je demokratski samoupravno ostrvo Tajvan deo kineske teritorije, takođe tvrdi i da je moreuz pod kineskom isključivom ekonomskom zonom, dok SAD i njeni saveznici redovno tuda plove i nadleću taj prolaz.

Tokom te subotne, kineski razarač s navođenim projektilima pretekao je “Chung-Hoon” s leve strane, a zatim skrenuo preko pramca na udaljenosti od nekih 137 metara, prema američkom Indo-Pacifičkom zapovedništvu. "Američki razarač održao je kurs, ali je smanjio brzinu na 10 čvorova kako bi izbegao sudar", rekla je vojska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: