London Prištini: "Uklonite specijalne jedinice"

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Endru Mičel izjavio je da London poziva Prištinu da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu KiM.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.06.2023.

20:57

London Prištini:
Foto: Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

On je od privremenih prištinskih institucija zatražio i da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija.

Za vreme današnje rasprave o situaciji na severu KiM u britanskom parlamentu, Mičel je istakao da London takođe radi sa međunarodnim partnerima na smirivanju tenzija.

''Mi smo 18. maja zajedno sa SAD, Francuskom, Nemačkom, Italijom i EU zatražili da se nađe dugoročno rešenje za rad opština na severu. Upozorili smo na upotrebu sile ili radnje koje bi mogle povećati tenzije, a 26. maja smo izrazili zabrinutost zbog nasilnog smeštanja gradonačelnika u opštinske objekte, kao i akcije Srbije da poveća spremnost vojnih snaga oko granice Kosova", naveo je Mičel i podsetio da je izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič posetio Prištinu 30. maja i sastao se sa šefovima tamošnjih institucija, sa komandantom Kfora, kao i da se britanski premijer Riši Sunak 1. juna sastao sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani.

Pored toga, on je pozdravio posete visokog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji će večeras i sutra biti u Prištini, a nakon toga boraviti i u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: