Lajčak i Eskobar danas u Prištini, sutra u Beogradu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posetiće danas Prištinu, a sutra Beograd.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 05.06.2023.

14:09

Lajčak i Eskobar danas u Prištini, sutra u Beogradu
Deposit/dk_photos

Portparol Evropske unije Peter Stano je izjavio da će Lajčak i Eskobar da ponove evropske i američke pozive Prištini i Beogradu da odmah deeskaliraju situaciju i preduzmu korake ka postizanju održivog rešenja.

Lajčak će posle posete o stanju na terenu obavestiti visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, koji će o tome izvestiti zemlje članice, nakon čega će one doneti odluku o narednim koracima, naveo je Stano.

Komentarišući situaciju na Kosovu i Metohiji, Stano je rekao da je najvažnije da Beograd i Priština preduzmu konkretne korake za deeskalaciju situacije na terenu.

On je, na konferenciji za novinare, pozvao dve strane da rade na održivom rešenju i dodao da je platforma za to dijalog uz posredstvo Evropske unije.

"Uvek smo spremni da ugostimo i pozovemo na sastanak predsednika Vučića i premijera Kurtija, kada se steknu uslovi za to i kada njih dvojica budu pristala", rekao je Stano.

Prethodno je u Prištini objavljeno da će se Kurti večeras u 20 sati sastati sa Lajčakom i Eskobarom. Prema navodima „Kohe“, očekuje se da Lajčak i Eskobar posete i sever Kosova i Metohije.

Podsetimo, do zaoštravanja situacije na severu KiM došlo je nakon što je Priština silom, uz podršku policije, u zgrade opština na severu KiM poslala nove, albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Srbi na KiM su u septembru prošle godine napustili privremene prištinske institucije zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: