Stano: Najvažnije da Beograd i Priština preduzmu konkretne korake za deeskalaciju

Portparol EU Peter Stano izjavio, komentarišući situaciju na KiM, da je najvažnije da Beograd i Priština preduzmu konkretne korake za deeskalaciju situacije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

13:28

Stano: Najvažnije da Beograd i Priština preduzmu konkretne korake za deeskalaciju
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

On je pozvao dve strane da rade na održivom rešenju i dodao da je platforma za to dijalog uz posredstvo EU.

"Uvek smo spremni da ugostimo i pozovemo na sastanak predsednika Vučića i premijera Kurtija, kada se steknu uslovi za to i kada njih dvojica budu pristala", rekao je Stano na konferenciji za medije.

On je naveo da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i američki emisar za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar danas posetiti Prištinu, a da će sutra biti u Beogradu.

Istakao je da će njih dvojica da ponove evropske i američke pozive tzv. Kosovu i Srbiji da odmah deeskaliraju situaciju i preduzmu korake ka postizanju održivog rešenja.

Kako je rekao, Lajčak će nakon posete o stanju na terenu obavestiti visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, koji će o tome izvestiti zemlje članice, nakon čega će one doneti odluku o narednim koracima.

Stano je podsetio da je Borelj, u ime svih 27 članica EU, pozvao dve strane na preduzimanje mera za deeskalaciju situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: