"Međunarodna zajednica je veoma ljuta i razočarana"

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Emanuel Saracin izjavio da je situacija na KiM trenutno mirna, ali i dalje izuzetno nestabilna.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.06.2023.

09:21

Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica veoma ljuta i razočarana.

Saracin je za Table Berlin rekao da centralno pitanje ostaje nerešeno, a to je kako se može postići zastupljenost Srba na severu KiM i, kako je naveo, "punu integraciju" u prištinske strukture.

Na pitanje zašto je Priština ignorisala upozorenja EU i SAD da ne postavlja odmah gradonačelnike opština na severu KiM koje je izabrala manjina, Saracin kaže da vlada premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija insistira na tome da postavi izabrane gradonačelnike, ali ističe da problem neće biti rešen sve dok dok srpska većina u četiri opštine na severu KiM ne izađe na izbore.

"Pre svega, moram da kažem ono što sam rekao direktno premijeru Kurtiju: svako je odgovoran za svoje postupke", rekao je Saracin.

Dijalog koji vodi EU mora da se nastavi punom parom, smatra Saracin i dodaje da Nemačka u potpunosti podržava specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Prema njegovom mišljenju, prioritet je povratak za pregovarački sto, smirivanje situacije na severu, novi izbori i sprovodjenje osnovnog sporazuma. Na pitanje koja je odgovornost srpske strane, Saracin kaže da oni koji su napali Kfor i policiju ispred zgrada opština snose odgovornost i tvrdi da je tamo bilo i, kako je rekao, "huligana", koji su, prema njegovim rečima, na sever KiM došli iz Srbije.

Saracin je ukazao da su mirni protesti naišli na široku podršku Srba na severu KiM, pogotovo u civilnom društvu u severnom delu Kosovske Mitrovice i istakao da političari u Prištini treba ozbiljno da shvate da su njihove akcije na severu KiM odbačene više nego što misle.

Osvrćući se na mogućnost održavanja novih lokalnih izbora na severu KiM i na mogućnost da Srbi učestvuju na njima, on je rekao da bi to bio veoma pozitivan korak, dodavši da se boji da neće biti lako.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: