Kako je muškarac sa kokainom osramotio nemačku službu: Prišao kancelaru i poljubio ga

Incident koji se zbio kasno uveče 24. maja u Frankfurtu je najmanje rečeno bizaran.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: shutterstock, Gints Ivuskans
Foto: shutterstock, Gints Ivuskans

Nepoznato vozilo pridružilo se koloni nemačkog kancelara Olafa Šolca tokom njegove posete Frankfurtu povodom 25. godišnjice osnivanja Evropske centralne banke i ostalo u koloni do dolaska na aerodrom u Frankfurtu, gde je čekao službeni avion kancelara.

Ali dok je Šolc ulazio u avion, muškarac (48) je prišao kancelaru, zagrlio ga i poljubio. I tek tada su ga službenici za zaštitu kancelara odvukli od Šolca.

Nakon toga, svi su pokušali da umanje značaj incidenta. Kancelar Šolc je naveo da se "ni u jednom trenutku nije osećao ugroženim", da je zbog prirode posla "naviknut da mu ljudi prilaze i izražavaju svoja osećanja" i da je "siguran da je u dobrim rukama" oficira za zaštitu, piše Dojče Vele.

Sramota za nemačke službe

"Frankfurter algemajne cajtung" je takođe detaljno istražio ovaj incident – a kako se ispostavilo, to je još veća sramota za nemačke službe nego što se prvi put ispostavilo. Zato što je nemački kancelar u principu jedna od najbolje zaštićenih ličnosti u ovoj zemlji i njegova zaštita ima čitav niz slojeva – i činilo se da je nemoguće da bilo ko sve prođe.

Pre svega, tu je tehnička zaštita: službeni automobil kancelara samo izgleda kao obično vozilo, što nikako nije. O tehničkim detaljima se ne govori, ali treba podsetiti da nemački zvaničnici imaju iskustvo i sa atentatom ručnom bombom na oklopni automobil američkog generala Krozena u Hajdelbergu 1981. godine, koji su izvršili pripadnici levice krilna teroristička grupa Rote Armee Fraktion. Inače, general je u atentatu samo lakše povređen.

Zatim dolazi osoblje obezbeđenja: odmah pored kancelara su posebno obučeni službenici Saveznog kriminalističkog zavoda i samo je filmska mašta da je njihov zadatak da „zaustave metak” namenjen osobi koju štite svojim telo. Mrtvi oficir ne može nikoga da zaštiti, ali njihov prvi zadatak je da odmah i po svaku cenu izvuku zaštićenu osobu iz opasnosti.

Pozitivan na kokain

Identitet uljeza nije otkriven, ali Špigel prenosi da je reč o osobi grčkog porekla koja živi u obližnjem Hanauu.

Što je još gore, njegova krv je bila pozitivna na kokain koji je ranije koristio, a njegovo objašnjenje policiji zašto je to uradio podjednako je smelo - i glupo: on tvrdi da je mislio da je to neka vrsta venčanja, pa se pridružio zabavi na račun mladenaca. I verovatno mu je žao što nema fotografije ili snimka tog poduhvata – to bi mu garantovalo slavu, ne samo u ovoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu