Kličko u klinču sa Zelenskim: Pokrenuta peticija za smenu gradonačelnika Kijeva

Na sajtu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pojavila se peticija kojom se zahteva privremena smena gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička.

Izvor: RT.rs

Petak, 02.06.2023.

23:04

Kličko u klinču sa Zelenskim: Pokrenuta peticija za smenu gradonačelnika Kijeva
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

U dokumentu se zahteva da Kličko bude smenjen sa svoje funkcije za vreme trajanja pretkrivičnog postupka, koji je, kako se navodi, pokrenut zbog sumnji na zloupotrebu položaja.

Da Zelenski i Kličko nisu u ljubavi videlo se još juče kada je ukrajinski predsednik žestoko kritikovao gradonačelnika Kijeva zbog pogibije tri osobe, koje nisu uspele da pronađu spas od bombardovanja jer su skloništa bila zatvorena.

Zelenski je optužio Klička, ali i druge gradske čelnike za nemar.

"Dužnost lokalnih vlasti, vrlo specifična dužnost, jeste da obezbede da skloništa budu dostupna i dostupna 24 sata dnevno. Bolno je gledati nemar u obavljanju ove dužnosti. Bolno je gledati žrtve", rekao je Zelenski.

Razlog za sukob dvojice političara, međutim, mnogo je kompleksniji, a Kličko je u nemilosti svog šefa još od početka specijalne vojne operacije, pa i ranije.

"Čudno izgleda kada smo ujedinjeni protiv jednog neprijatelja, ali počinjemo da se borimo unutar zemlje", rekao je Kličko svojevremeno.

U krugu Zelenskog, Kličko, koji je 2014. izabran za gradonačelnika Kijeva, i dalje se smatra ozbiljnim političkim rivalom, primećuje "Dejli mejl".

Gradonačelnik Kijeva navodno planira da oživi svoju političku stranku UDAR i mogao bi da postane vođa saveza nezadovoljnih regionalnih elita, piše ovaj britanski list, pozivajući se na saznanja Karnegijeve fondacije za međunarodni mir.

"Kako ukrajinska politika počinje da oživljava, sukob između predsedničke administracije i gradonačelnika Kijeva samo raste", rekao je istraživač Konstantin Skorkin, a preneo britanski list.

Kličko, koji je u devetoj godini svog gradonačelničkog mandata, smatra se jednim od najistaknutijih političkih protivnika Zelenskog, a njih dvojica su se i pre početka specijalne vojne operacije često sukobljavali oko politike.

Kijevski gradonačelnik je, naime, saveznik bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, lidera opozicione stranke Evropska solidarnost, a njih dvojica bi, kako se veruje, Zelenskom mogli ozbiljno da zaljuljaju fotelju.

Kličko je 2019. optužio Zelenskog i njegovu vladu za "ilegalni" pokušaj da ograniči njegova ovlašćenja kao gradonačelnika Kijeva.

Zelenski, naime, kontroliše većinu ukrajinskog parlamenta i ako bi smenio Klička sa mesta gradonačelnika, to bi značilo da bi mogao da stavi saveznika na čelo glavnog grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: