Blinken ima poruku za Ruse

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas u Helsinkiju da SAD nisu neprijatelj građana Rusije.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je rekao da Vašington ne radi na smeni vlasti u toj zemlji.

Prema njegovim rečima, SAD pozdravljaju želju bilo koje zemlje da se uključi u posredovanje između Kijeva i Moskve kako bi došlo do mira, bilo da se radi o Kini, Brazilu ili nekoj trećoj strani. Vašington podržava bilo koju inicijativu koja bi Rusiju navela da sedne za pregovarački sto i koja bi dovela do postizanja dugoročnog mira, u skladu sa Poveljom UN-a.

U tom kontekstu, Vašington i saveznici su u kontaktu sa Ukrajinom i zajedno rade na određivanju osnovnih principa koji bi doveli do pravednog mira.

U isto vreme, američki državni sekretar je poručio i da se Vašington ne meša u unutrašnje poslove Rusije, te da ne radi na smeni rukovodstva, jer dopušta ruskom narodu da sam odluči kakvo će ono biti i kakvu budućnost želi.

"Nikada nismo imali takav cilj. SAD nisu vaš neprijatelj. Posle mirnog završetka Hladnog rata, imali smo nadu da Rusku Federaciju čeka svetla budućnost, da će biti slobodna i otvorena za integraciju sa celim svetom. Više od 30 godina smo radili na izgradnji stabilnih odnosa sa Moskvom jer smo verovali da je slobodna i prosperitetna Rusija u interesu celog sveta", izjavio je Blinken.

On se osvrnuo i na situaciju u Azijsko-pacifičkom regionu i istakao da situacija u Ukrajini nije odvukla pažnju SAD od Kine i potencijalnih pretnji koje mogu doći iz Pekinga.

"Potencijal SAD da odgovori na potencijalne pretnje koje dolaze iz Kine se povećao", zaključio je on.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu