Kurti "nacrtao metu na čelu" Srbima

U Prištini se održava vanredna sednica Skupštine tzv. Kosova, na kojoj je na dnevnom redu samo jedna tačka, situacija na severu Kosova i Metohije.

Izvor: Novosti, Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti iskoristio je sednicu da targetira Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, navodeći spisak njihovih imena i optužujući ih za nerede u Zvečanu. Kurti je objavio i imena nekih od ljudi za koje je rekao da su glavni organizatori nereda na severu poslednjih dana.

Prema njegovim rečima, glavnu ulogu u organizovanju demonstranata imaju „pripadnici nelegalne formacije takozvane "civilne odbrane" i "bivši pripadnici kosovske policije". "Ovi protesti su nam, uprkos svoj zlobi, poslužili da izvršimo valjane identifikacije", rekao je on u skupštini.

On je istakao i da postoji dovoljno snimaka koji dokazuju da je eskalacija situacije 29. maja bila organizovana, dobro isplanirana i da je imala autora i da je to Beograd, prenosi Gazeta ekspres.

On je poslanicima ispričao "hronologiju" događaja na severu, koja je, po njemu, važna jer pokazuje da su kosovske institucije izvršile svoje dužnosti. Kako je naveo, 29. maja se "dobar deo kriminalnih grupa vratio organizovano da bi eskalirao situaciju".

UŽIVO Počelo je; Evo dokaza: Srbi uhapšeni pre izbijanja nereda; Naoružani policajci ispred rudnika FOTO/VIDEO

"Postupili smo u skladu sa Ustavom i interesima Republike Kosovo. I mislim da hronologija događaja pokazuje da nije bilo samo konsultacija, već i koordinacije sa međunarodnim partnerima. Nije bilo iznenađenja jer je to bio proces sa mnogo karika, a poslednja karika je bila da gradonačelnik odlazi na svoje radno mesto", rekao je Kurti, prenosi Reporteri.

Naveo je da je "udruživanje" novih gradonačelnika sa specijalnim snagama bila procena bezbednosnih institucija.

"Narednih dana se pokazalo da su bili u pravu. Da nije tako, imali bismo gradonačelnike koji su na udaru te kriminalne bande. Napad je bio smišljen i zahtevao je izgovor. Prisustvo Kosovske policije nema potrebe nazivati nasilnim ulaskom u zgradu, jer se radi o zgradi Republike Kosovo. Nije bilo razloga za nasilni ulazak u zgradu", kazao je Kurti.

Srpska lista, kako je rekao, napustila je institucije na severu i parlament osim "kada treba da potpišu da bi primili plate".

"Kada su gradonačelnici ušli u zgrade, one su bile prazne. Srpska lista ih je napustila. Znaju da zgrade nisu njihove", rekao je Kurti.

On je naveo da vlada koju predvodi veruje u trajno prijateljstvo sa SAD i Evropskom unijom, dodajući da pristup Kosovu i Srbiji ne može da bude isti.

"Srbija je autokratska zemlja, nije demokratska", naveo je Kurti.

Održavanje vanredne sednice i podnošenje izveštaja o situaciji na severu od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija zatražile su dve opozicione partije - Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu