Eskobar dobija otkaz?

Gabrijel Eskobar možda više neće biti zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan zbog dešavanja na KiM.

Izvor: RT.rs
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Eskobar je 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu posredovao u sporazumu o putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali nije predvideo eskalaciju situacije na u tri opštine na severu KiM, piše "Albanijan post", dodajući da bi to moglo imati lične posledice po njega.

Navodno, diplomatski izvori kažu da bi zbog eskalacije situacije i stagnacije procesa normalizacije, Eskobar mogao da ustupi mesto drugom diplomati, prenosi Raša tudej Balkan.

Odlaskom Eskobara, ako do toga dođe kako kažu izvori "Albanijan posta", američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil imaće mnogo značajniju ulogu u procesu dijaloga i biće "glas američkog autoriteta" po pitanju dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenja tačaka sporazuma.

Iako je Eskobar izjavio da će SAD priznati rezultate "kontejner izbora" na severu, Hil je u ime zvaničnog Vašingtona izjavio da ih SAD ne podržavaju jer Srbi nisu učestvovali u tom procesu, a glasanje je organizovano u posebno osetljivom trenutku za proces dijaloga.

Uz Hila, pominje se i ime Kristofera Robinsona, trenutno američkog ambasadora u Letoniji, koji je pre imenovanja na ovu funkciju obavljao funkciju zamenika pomoćnika sekretar u Birou za evropske i evroazijske poslove.

Tokom svoje 23 godine kao diplomata, Robinson je radio kao savetnik za politička pitanja u Ambasadi SAD u Rusiji, kao i zamenik direktora za ruska pitanja u Stejt departmentu.

Takođe je bio politički savetnik u Misiji SAD pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Austriji.

Ime Kristofera Landberga je takođe u igri. Landberg je trenutno vršioc dužnosti zamenika glavnog koordinatora za Biro za borbu protiv terorizma pri Stejt departmentu SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu