Kurti izneo dva uslova Prištine za nove izbore FOTO

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uslovio je održavanje novih izbora u opštinama na severu KiM.

Izvor: B92

Petak, 02.06.2023.

08:21

Kurti izneo dva uslova Prištine za nove izbore FOTO
Foto: Profimedia

Kako je objavio, on je održavanje novih izbora uslovio okončanjem, kako je naveo "nasilnih protesta ispred opština na severu" i punom primenom Briselskog sporazuma.

Kurti je to objavio na Tviteru nakon telefonskih razgovora sa zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džonatanom Finerom i američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin.

"Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primena Briselskog sporazuma je put ka deeskalaciji, do novih izbora", napisao je Kurti.

Francuska i Nemačka pozvale su Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je juče francuski predsednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žozep Borelj održali sa predsednicima Srbije i tzv. Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: