Ruska duma raskinula sporazum sa Ukrajinom: Obale Kerčkog moreuza i Azovskog mora pripadaju samo Rusiji

Državna duma Rusije usvojila je zakon o raskidu sporazuma sa Ukrajinom o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/ Adam Warzawa/Ilustracija
EPA-EFE/ Adam Warzawa/Ilustracija

Dokument je Donjem domu 24. maja podneo ruski predsednik Vladimir Putin.

Kako je objašnjeno, nakon što su Donjecka Narodna Republika, Zaporoška i Hersonka oblasti primljene u sastav Rusije, kardinalno se promenila situacija po pitanju Kerčkog moreuza i Azovskog mora, te sada njihove obale pripadaju samo Rusiji.

"S obzirom na to da je Ukrajina izgubila status obalske države u odnosu na te vodene površine, bilo je neophodno da se raskine sporazum između Rusije i Ukrajine o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza", navodi se u dokumentu.

Sporazum o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza potpisan je u Kerču 24. decembra 2003. godine. Dokument je regulisao korišćenje pomenutih vodenih teritorija u ekonomske svrhe, uključujući zajedničke aktivnosti dve zemlje u oblasti plovidbe. Podrazumevao je saradnju po pitanju ribolova, bezbednosti životne sredine i navigacione i hidrografske podrške.

Podsećamo, Vrhovna rada Ukrajine u februaru ove godine raskinula je sve sporazume o saradnji sa Rusijom u Azovskom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu