Lukašenko: Zapad hoće na silu da promeni vlast u Belorusiji

Zapad priprema scenario kojim bi na silu smenili vlast u Belorusiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.06.2023.

11:25

Lukašenko: Zapad hoće na silu da promeni vlast u Belorusiji
Foto: Profimedia

Ovo je izjavio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku sa predstavnicima specijalnih službi zemalja-članica Zajednice nezavisnih država (ZND).

"Što se tiče Belorusije mogu da kažem da se u Poljskoj, Litvaniji i, nažalost, Ukrajini obučavaju ilegalne oružane formacije i pokušavaju da stvore uspavane ekstremističke ćelije u zemlji. Nedavne činjenice to i pokazuju. Odnosno, oni pripremaju scenario smene vlasti. Mi to vidimo i nećemo to dozvoliti", rekao je Lukašenko agenciji Belta.

Dodao je da Zapad koristi međunarodno pravo kako bi vršio pritisak na zemlje ZND-a, koje sam ignoriše kada mu odgovara.

Istakao je da se vojno-politička situacija oko ZND-a sve više zaoštrava.

"Moramo da shvatimo da veliki igrači oko nas, Rusiju, Belorusiju i centralnoazijske zemlje polako pokušavaju da podele i mi to ne smemo da dozvolimo. Primećujemo da se povećava broj vojnika zemalja NATO bloka, da je neviđena koncentracija vojske u blizini naše zajedničke teritorije i da se podstiču sukobi", naglasio je beloruski lider.

Lukašenko je naveo da je ključna pretnja informaciono-psihološki uticaj, širenje očigledno lažnih informacija. Cilj takvih akcija je rušenje autoriteta država na međunarodnoj areni. Podvukao je da faktički informativni monopol Zapada, kontrola interneta, društvenih mreža i međunarodnih medija samo doprinose tome.

Osvrnuo se i na situaciju u Ukrajini i rekao da Ukrajina u geopolitičkim igrama Zapada ima ulogu žrtve radi postizanja njihovih ciljeva.

"Bilo je mnogo varijanti da ljudi mirno žive u Ukrajini. Međutim, ni bivši predsednici Viktor Janukovič, Petr Porošenko, ni današnji predsednik Vladimir Zelenski to nisu iskoristili. A zašto? Da li su oni želeli rat? Ne, njih su gurali ka tome", izjavio je Lukašenko.

Specijalne službe ZND su uvek bile u tesnom kontaktu i do i posle početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, dodao je on.

"Posle početka specijalne vojne operacije u Ukrajini i protiv Belorusije i Rusije je počeo da se uvodi veliki broj sankcija. Munjevito su se dogodili burni događaji pa je potrebno neko vreme da prođe da se proceni situacija. Međutim, specijalne službe su uvek bile u kontaktu. Oni deluju mirno, tiho, neprimetno, kao što bi i trebalo da rade specijalne službe. Zapad malo zna o tim kontaktima, pa nije toliko besan i manje pretenzija upućuje vama, našim saveznicima. Međutim, Rusija i mi smo u epicentru ovih burnih događaja", zaključio je predsednik Belorusije.

U Minsku se danas održava 52. sednica Saveta rukovodilaca organa za bezbednost i specijalnih službi država-članica Zajednice nezavisnih država.

Osnovne teme su povećana efikasnost saradnje i kooperacije u borbi protiv međunarodnog terorizma i drugih nasilnih manifestacija ekstremizma, suprotstavljanje trgovini oružjem i droge, informaciono-psihološkom uticaju i širenju nepouzdanih informacija, kao i produbljivanje naučno-tehničke i informacione saradnje država-članica ZND.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: