"Strah je zarazan, ali i hrabrost": Ukrajinski vojnici treniraju da ponovo zauzmu Bahmut

Novi regruti 3. jurišne brigade spremaju se za dugo očekivanu kontraofanzivu.

Izvor: B92, theguardian.com
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bahmut je pao pre 10-ak dana, i kako navode Ukrajinci, zauzeli su ga ruski plaćenici i osuđenici uz ogromnu ljudsku cenu.

Sada se vojnici prvog bataljona ukrajinske 3. jurišne brigade spremaju da ga vrate, u sklopu dugo očekivane ukrajinske kontraofanzive.

Oficiri i vojnici koji se obučavaju sa bojevom gađanjem u selu Donjecka ne gaje iluzije o zadatku koji je pred njima. Kada je jedan vod izveo vežbu, izašli su iz oklopnog vozila, a drugi vod je odmah ušao da izvede istu vežbu: juriša na drvored, očisti rovove i formira odbrambeni perimetar dok ih ne pokupi. Na drugim mestima vojnici iz brigade takođe uvežbavaju gradsku i seosku borbu.

"Treniramo na određenim mestima gde postoje predeli koji su upravo pejzaži u kojima ćemo morati da se borimo, tako da tamo treniramo za svaku fazu operacije“, rekao je komandant bataljona Petro Horbatenko.

Plaćenici grupe Vagner povukli su se iz razorenog grada Bahmuta u proteklih 10 dana, ali prema ukrajinskoj vojsci, ostavili su neke od svojih kažnjeničkih bataljona, sada pod direktnom komandom ministarstva odbrane u Moskvi. Ali nisu samo zatvorenici ostavljeni da drže Bakhmut. Rusija je takođe poslala 11. padobransku brigadu, jurišnu jedinicu.

"Ruska regularna armija je složen borbeni sistem, a samim tim i mnogo opasniji neprijatelj od Vagnera", rekao je Horbatenko i dodao: "Spremaju se za napade. Oni žele da uhvate naš napad, i krenu u kontranapad."

Bitka za Bahmut trajala je devet meseci, a 3. jurišna brigada je bila na liniji više od polovine toga, ali su njeni vojnici tvrdili da nisu demoralisani njenim padom.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu