Stokholm ispunio sve uslove za članstvo u NATO, čeka se odluka Turske i Mađarske

Šef švedske diplomatije ocenio je danas da je njegova zemlja ispunila sve uslove za članstvo u NATO.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.06.2023.

10:13

Stokholm ispunio sve uslove za članstvo u NATO, čeka se odluka Turske i Mađarske
EPA/ANDERS WIKLUND SWEDEN OUT

On je apelovao na Tursku i Mađarsku da odustanu od protivljenja, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je najavio da će tim povodom uskoro otputovati u Ankaru.

"Švedska je ispunila sve obaveze koje je preuzela na samitu u Madridu prošle godine, uključujući nov zakon o terorizmu", rekao je Tobijas Bilstrem na početku sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Oslu.

"Došlo je vreme da Turska i Mađarska počnu da ratifikuju članstvo Švedske u NATO", dodao je ministar.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je danas da će "u bliskoj budućnosti" otputovati u Ankaru kako bi pokušao da otkloni poslednje prepreke za članstvo Švedske.

"Razgovarao sam sa predsednikom (Turske Redžepom Tajipom) Erdoganom ranije ove nedelje i ići ću u Ankaru u bliskoj budućnosti" kako bi "Švedska postala članica Alijanse što je pre moguće", rekao je Stoltenberg na početku sastanak ministara inostranih poslova NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: