"Biće ozbiljnih posledica"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj naveo je da su evropski zvaničnici izneli tri zahteva povodom situacije na Kosovu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.06.2023.

23:02

Foto: Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Borelj je saopštio da su u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani evropski zvaničnici izneli tri zahteva - održavanje novih izbora na severu KiM, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

On je objavio da je u Moldaviji na samitu evropskih lidera razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani o "opasnoj situaciji na Kosovu", kao i da se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, zajedno sastao sa Vučićem i Osmani.

"Sada treba da se obezbedi održavanje novih lokalnih izbora, obezbeđivanje učešća kosovskih Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU. Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posledice po naše odnose", napisao je Borelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: