Američki bombarder preletao BiH nakon "bliskog susreta" s Rusima

SAD poslale svoje bombardere u Evropu kao pokazivanje podrške NATO-u, ali i zbog demonstracije svoje moći.

Izvor: Osloboðenje

Četvrtak, 01.06.2023.

12:55

Američki bombarder preletao BiH nakon
EPA-EFE/JAGADEESH NV

Tako su dva nadzvučna bombardera izveli su utorak, 30. maja niski prilazni prelet u Sarajevu. Ovaj prelet dva od četiri B-1B “Lancera” dolazi samo nekoliko dana nakon što je bombardere “susreo” ruski mlaznjak iznad Baltičkog mora.

Kako prenosi Oslobođenje pisanje portala gloucestershirelive, avioni B-1 su raspoređeni u 7. bombardersko krilo iz vazduhoplovne baze Dajes u Teksasu. Dva su stigla u utorak, i to nakon interakcije sa ruskim avionom SU-27 koju su SAD opisale kao “neplaniranu interakciju”, a još dva u četvrtak.

General Američkog ratnog vazduhoplovstva Džejms Heker, komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi rekao je, povodom preleta bombardera iznad BiH da taj prelet pokazuje posvećenost SAD negovanju snažnih diplomatskih odnosa i služi kao svedočanstvo o zajedničkim vrednostima i zajedničkim ciljevima.

“Kroz saradnju i razumevanje otvaramo put za budućnost mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu“, dodao je on.

“Misije Operativne grupe bombardera omogućavaju osoblju američkih vazduhoplovnih snaga da kontinuirano izvode operacije širom sveta "kako bi pomogli u održavanju globalne stabilnosti i bezbednosti, istovremeno omogućavajući jedinicama da se upoznaju s operacijama u različitim regijama", objašnjavaju iz američke vadušne komande.

B-1B “Lancer” je teški bombarder dugog dometa koji može da nosi najveći konvencionalni teret vođenog i nevođenog oružja u inventaru vazdušnih snaga.

Višenamenski B-1 je okosnica američkih snaga dugog dometa. Može brzo da isporuči ogromne količine preciznog i nepreciznog oružja protiv bilo kog protivnika, bilo gde u svetu, u bilo koje vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: