Čudo u džungli? Deca digla vojsku na noge; "Živi su"; Potraga i dalje traje FOTO/VIDEO

Spasioci tragaju za četvoro domorodačke dece izgubljene pre mesec dana u kolumbijskoj amazonskoj džungli nakon pada aviona.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 31.05.2023.

16:55

Čudo u džungli? Deca digla vojsku na noge;
EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Najnoviji dokazi upućuju na to da su deca starosti od 11 meseci, četiri, devet i 13 godina možda još uvek živa, piše Dejli mejl.

U nesreći koja se dogodila 1. maja zbog otkazivanja motora poginuli su majka dece Magdalena Mukutui Valensia, pilot i domorodački vođa. Kad je kolumbijska vojska izvukla olupinu, nije bilo traga od dece što je dovelo do velike potrage na jugoistoku zemlje. Više od sto ljudi učestvuje u misiji spašavanja, a čelnici vojske veruju da su deca i dalje živa zbog tragova koje su pronašli
HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Najnoviji znak o mogućem boravištu dece je otisak stopala pronađen na blatnom tlu džungle. Vojnici veruju da je to otisak 13-godišnje Lesli. Satelitske snimke otkrile su put kojim su se deca kretala nakon pada aviona, pa su spasioci pronašli neke od njihovih stvari - par cipela, pelena, improvizirano sklonište i napola pojedeno voće.

Čelnici domorodačke zajednice Huitoto nadaju se da će znanje dece o voću i veštinama preživljavanja poboljšati izglede da se deca pronađu živa.

"Na temelju dokaza zaključili smo da su deca živa. Da su mrtvi, psi tragači bi ih lakše pronašli jer bi bili mirni, rekao je vođa spasilačkog tima, general Pedro Sančez.
HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Ujutru prvog maja avion Cesna 206 napustio je područje džungle poznato kao Ararakuara prema gradu San Hoze del Guaviare. Nekoliko minuta nakon poletanja, pilot je prijavio probleme s motorom i avion je nestao s radara. Između 15. i 16. maja vojnici su pronašli tela troje odraslih i ostatke aviona koji je bio uspravno zaglavljen u gustom rastinju.

Deca Lesli (13), Soleini (9), Tjen Noriel (4) i beba Kristin - su nestala. 200 vojnika i domorodaca koji poznaju teren pročešljavaju područje guste džungle od oko 320 kvadratnih kilometara. Vazdušne snage u šumu su bacile 10 hiljada letaka s uputstvima na španskom i dečjem autohtonom jeziku Huitoto u kojima piše da ostanu na mestu. Leci su sadržavali i uputstva za preživljavanje, a vojska je pobacala pakete s hranom i flaširanom vodom. General veruje da je potražni tim došao na 100 metara od dece, ali su ih oluje, gusta vegetacija i močvarni teren sprečili u pronalasku.

Članovi autohtone zajednice održavaju tradicionalne ceremonije obraćajući se džungli i tražeći od nje da se odrekne dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: