SAD i Britanija traže penzionisane pilote za Ukrajinu: Imaju tri mogućnosti, poslednja uvlači NATO u rat

Ukrajini će biti potrebni piloti za upravljanje sovjetskim i američkim borbenim avionima F-16.

Izvor: bulgarianmilitary/M.S.

Sreda, 31.05.2023.

14:11

SAD i Britanija traže penzionisane pilote za Ukrajinu: Imaju tri mogućnosti, poslednja uvlači NATO u rat
EPA-EFE SERGEY POPSUEVICH/Ilustracija

Potreba za pilotima je odavno poznata, pošto Ukrajina gubi mnogo avione u borbi sa ruskom avijacijom, piše bulgarianmilitary.

Za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje F-16 biće potrebno vreme. To nije tajna pošto Vašington i Kijev priznaju ovu činjenicu. I ima savršenog smisla. Međutim, koliko će to trajati ostaje misterija iz nekoliko razloga.

Prvo, ukrajinski piloti koji su još uvek u službi ili penzionisani su do sada upravljali sovjetskim lovcima. Prelazak sa sovjetskog dizajna na zapadni, u konkretnom slučaju američkog, nije lak zadatak. Kijevski zvaničnik veruje da se ukrajinski pilot može obučiti za kratko vreme, ali iz Vašingtona stižu mišljenja da će za takvu obuku biti potrebno najmanje šest meseci, a ona neće biti potpuna.

Drugo, odavno postoje predlozi da se angažuju piloti koji su tokom svog života upravljali avionima sovjetskog dizajna. Takav predlog takođe ima mnogo smisla, pošto je Ukrajina dobila MiG-29 od Poljske i Slovačke. Ova perspektiva je najrelevantnija sada kada Kijev još uvek nema jasnu ideju o tome ko će i koliko aviona F-16 donirati i kada će se to dogoditi.

Na Tviteru je već bilo spekulacija o drugoj opciji. Neki izveštaji citiraju turski izveštaj, ali se ne precizira koji, prema kojem poslednjih nedelja predstavnici specijalnih službi zemalja NATO-a, pre svega Velike Britanije i Sjedinjenih Država, aktivno pristupaju aktivnim i penzionisanim pilotima sovjetskih aviona iz zemalja koje imaju takve letelice.

Pre svega, akcenat je na letačkim posadama koje lete na MiG-29, Su-24, L-39 i Mi-8/24. Regrutacija se vrši u okviru novih isporuka vazduhoplovne opreme, namenjene za popunjavanje oko četiri nova puka ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, jer priprema ljudstva iz redova Ukrajinaca zahteva mnogo vremena i sredstava.

Prema poznatim podacima, vođeni su pregovori sa Sudancima, Libijcima, Egipćanima i Angolancima. Takođe su postavljeni zahtevi za oslobađanje bivših pilota avganistanskog vazduhoplovstva koji su pobegli iz zemlje 2021. godine.

Postoji i treća mogućnost. Već obučeni i aktuelni piloti NATO-a i saveznika da se bore pod zastavom Ukrajine. Ovu mogućnost ne treba zanemariti, ali ona sa sobom nosi veoma visoke rizike. Takva akcija bi značila zvanični rat između Rusije i NATO. Međunarodna zajednica može prilično kontroverzno reagovati na takav predlog, napominje bulgarianmilitary.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: