Krajnje je vreme: Indija mora da odluči

Indija, kao jedan od najbližih partnera SAD, trebalo bi da odluči da li će se pridružiti grupi "NATO plus", izjavio je američki ambasador u Indiji Erik Garseti

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/RAJAT GUPTA
EPA-EFE/RAJAT GUPTA

On je govorio u intervjuu indijskoj televiziji "Vion".

Informacija da će Indija biti pozvana u "NATO plus" grupu u kojoj su osim zemalja članica NATO i Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Izrael, pojavila se nakon preporuke za prijem Indije.

Preporuku je 24. maja izdao specijalni komitet Kongresa SAD za stratešku konkurenciju između SAD i Komunističke partije Kine.

"Ojačali smo našu odbrambenu saradnju, a to je nemoguće bilo zamisliti pre 30 do 40 godina, približavamo se Indiji čak i više nego što se približavamo našim najbližim saveznicima: zajednička proizvodnja, mogućnost da se Indiji prodaju važni vojni sistemi i tehnika, kako bi se osigurala bezbednost Indije. Mislim da su sve varijante razvoja saradnje sada na stolu", rekao je on.

Istakao je da će Indija sama doneti odluku kako će postupiti, ali da je uveren da će to predstavljati četvorostrani strateški dijalog o bezbednosnim pitanjima.

"Mi smo usko povezani, delovi smo jednog regiona i želimo da u ovom regionu poštujemo slobodu, da u njemu obezbedimo našu zajedničku sigurnost, želimo mir, stabilnost i prosperitet", rekao je američki diplomata. Komentarišući razne pozicije Indije i SAD o situaciji u Ukrajini Garseti je naveo da američka strana nastavlja da razgovara o tom pitanju sa Indijom.

"Indija zna za granice i suverenitet. Konflikt u Ukrajini je uticao na Indiju u ekonomskom planu, a mi ćemo nastaviti da razgovaramo", naglasio je Garseti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu