Rus promenio odluku: Novi zakon zbog Putina?

Samit ŠOS-a biće održan onlajn, a Južnoafrička Republika najavljuje izmenu zakona kako bi predsednik Rusije mogao da prisustvuje samitu BRIKS-a.

Izvor: RT.rs
Podeli
Tanjug/Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin via AP, Pool, File
Tanjug/Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin via AP, Pool, File

Predsednik Rusije Vladimir Putin neće otputovati u Indiju 4. jula, javljaju ruski Telegram kanali, budući da će samit Šangajske organizacije za saradnju biti održan onlajn.

Na samit su pozvane sve zemlje članice: Kina, Rusija, Kazahstan, Pakistan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Status posmatrača imaće Iran, Belorusija i Mongolija.

Samitu će prisustvovati i šefovi šest međunarodnih organizacija: UN-a, Zajednice nezavisnih država, Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), ODKB-a, Evroazijskog ekonomskog saveza i Konferencije o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji.

U isto vreme, iz Južnoafričke Republike danas poručuju da zemlja radi na izmeni zakona koje će biti sprovedene u delo u najskorije vreme, što će ovoj afričkoj zemlji omogućiti da sama odlučuje koga će zadržati na svojoj teritoriji, ukoliko je za istim tim licem Međunarodni krivični sud (MKS) objavio poternicu.

Na ovaj način, Južnoafrička Republika će osigurati bezbedan dolazak Putina na samit BRIKS-a koji će biti održan od 22. do 24. avgusta ove godine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin prethodno je dobio poziv da učestvuje na samitu, rekao je ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je poslednjih dana izrazio uverenost da će ruski predsednik moći da lično učestvuje na samitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu