Stotine poginulih; Šta se dešava u najnovijem žarištu? Prekinuti pregovori: "Krvoproliće" VIDEO

Sudanska vojska prekinula je pregovore o prekidu sukoba sa paravojnim snagama SF i o omogućavanju pristupa humanitarne pomoći.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ALAA BADARNEH
Ilustracija: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Isti, neimenovani diplomatski izvor, je u izjavi za Rojters izrazio strahovanje da će doći do novog krvoprolića u Sudanu.

Pregovori o prekidu sukoba sudanske vojske sa RSF, koji su počeli početkom maja, doveli su do usvajanja deklaracije o obavezama za zaštitu civila i dva kratkoročna sporazuma o prekidu vatre, iako su ti dogovori više puta kršeni.

Stanovnici su prijavili da su do utorka kasno izbili teški sukobi u južnom delu prestonice Sudana, Kartuma, kao i u obližnjem Omdurmanu. Postignut je dogovor da se ulične bitke u Kartumu obustave na još nedelju dana, pet dana pre njegovog isteka u ponedeljak.

Načelnik sudanske vojske, oficir Abdel Fatah al-Burhan, i vođa RSF-a, general Mohamed Hamdan Dagalo, počeli su oružanu bitku za vlast 15. aprila, a izgleda kao da nijedna strana nema prednost, prenela je britanska agencija.

Tokom primirja, postignutog uz posredovanje SAD i Saudijske Arabije, isporučena je humanitarna pomoć za oko 2 miliona ljudi.

U sukobu od 15. aprila poginulo je na stotine ljudi, a gotovo 1,4 miliona ljudi bilo je prisiljeno da napusti svoje domove, od kojih je više od 350.000 otišlo u susedne zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu