Vučević sa ministrima odbrane Mađarske i Italije o situaciji na KiM

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević razgovarao je u utorak telefonom sa ministrom odbrane Mađarske Krištofom Šalajem Bobrovničkim.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.05.2023.

21:38

Vučević sa ministrima odbrane Mađarske i Italije o situaciji na KiM
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr

On je danas, takođe u telefonskom razgovoru, sa italijanskim kolegom Gvidom Krozetom razmenio mišljenja u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji.

Ministar Vučević je ministrima Bobrovničkom i Krozetu preneo opredeljenje Srbije za očuvanjem mira i stabilnosti u regionu i podvukao da nasilje nad Srbima, koje sprovode privremene institucije samouprave u Prištini, mora biti što pre zaustavljeno, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je ponovio stav predsednika Republike Aleksandra Vučića iznesen na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte da je uslov za očuvanje mira u našoj južnoj pokrajini hitno povlačenje lažnih gradonačelnika iz opština na severu Kosova i Metohije kao i specijalnih snaga takozvane kosovske policije.

Kako se navodi, ministar je u telefonskim razgovorima izrazio žaljenje zbog povređivanja vojnika iz sastava KFOR-a.

Vučević je sa mađarskim i italijanskim kolegama podelio duboku zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji i izrazio nadu da će KFOR, kao jedina legalna i legitimna oružana sila, biti u stanju da, u skladu sa Rezolucijom 1244, zaštiti Srbe i drugo nealbansko stanovništvo od represivnih postupaka administracije Aljbina Kurtija.

Ministar Šalaj Bobrovnički rekao je da se Mađarska zalaže za hitno smirivanje tenzija na Kosovu i Metohiji i naglasio neophodnost rešavanja svih otvorenih pitanja diplomatskim sredstvima.

Mađarska, kako je rekao, poziva na dijalog u cilju postizanja trajnog mira i stabilnosti. Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto poručio je da će njegova zemlja nastaviti da ima učinka u pospešivanju smanjenja napetosti u regionu koji je, prema njegovim rečima, od strateškog značaja za čitavu Evropu.

Međunarodna zajednica, istakao je Krozeto, traži da se strane angažuju u cilju brzog povratka normalnom životu i kako bi diplomatija i dijalog ponovo imali dominantu ulogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: