"Razumem, ali Amerikanci ovaj put podržavaju Srbiju"

Američki ekspert za Zapadi Balkan i profesor na Univerzitetu Džons Hopkins, Danijel Server istakao da SAD trenutno podržavaju Beograd u potpunosti.

Izvor: B92

Sreda, 31.05.2023.

12:35

Foto: Screenshot/TV B92/Arhiva

On je, kako prenosi kosovska štampa, rekao i da razume želju premijera Kosova Aljbina Kurtija da vrši zakonska ovlašćenja širom Kosova, ali da SAD trenutno podržavaju Beograd u potpunosti.

"Ne slažem se sa Amerikancima oko toga šta rade, ali moramo biti realni, tzv. Kosovu je potrebno da EU i SAD odobre akcije koje će preduzeti u budućnosti", rekao je Server.

Smatra da je tzv. Kosovu potrebno i odobrenje Srba sa tzv. Kosova, i da ne očekuje da će novi gradonačelnici moći da vrše vlast bez toga. "Biće pritiska na Kurtija da Srbima obezbedi neophodne resurse, ali glavna stvar je da se izvučemo iz ove zbrke", rekao je Server.

Server je dodao da Amerika nije kritikovala Srbiju zbog "napada na trupe Kfora", ističući da Vašingnton Beogradu pruža stopostotnu podršku. Prema njegovim rečima, obavljanje funkcije gradonačelnika iz drugih objekata nije problem, koliko povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije.

"Nisam na terenu, ne mogu da razgovaram sa ljudima da bih preciznije znao kakva bi bila akcija, ali pretpostavljam da ako Amerikanci zatraže da gradonačelnici ostanu u nekom drugom objektu, to neće biti problem. Zahtev za povlačenje Kosovske policije vidim kao problem", kazao je Server.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: