Situacija visoko rizična: "Put Aljbina Kurtija vodi ka eskalaciji"

Ministar odbrane Miloš Vučević kazao je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije visoko rizična.

Izvor: RTS
Podeli
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Situacija je visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini.

Vučević je poručio i da su definisane crvene linije.

Govoreći o tome koliki bezbednosni rizik u ovom trenutku na severu Kosova i Metohije, ministar odbrane kaže da je "veliki, verovatno najveći mogući".

"Ako bismo mogli to tako da rangiramo imajući u vidu ne samo ovo što se dešavalo prethodna dva dana, pre svega u ponedeljak, nego sve ono što se dešavalo nedeljama i mesecima unazad, na šta je zvanična Srbija upozoravala, predsednik Republike pričao i sa međunarodnim predstavnicima, ali i obaveštavao javnost u Srbiji kakav je mogući scenario i, nažalost, se to i desilo", rekao je Vučević.

Ukazao je da "put Aljbina Kurtija vodi ka eskalaciji, ka sukobima, povređivanju, pucanju i svim onim scenama koje smo videli, a koje ne želimo nigde da vidimo, posebno ne u našoj državi".

"Situacija bezbednosna je visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini i pre svega da to nazovemo pravim imenom i da to probamo da sublimiramo kao okupaciju severa Kosova i Metohije od strane albanske administracije iz Prištine", dodao je Vučević.

Istakao je da Beograd veruje u politički razgovor, dijalog i političko rešenje, kao i da su zbog toga imali juče sastanke sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i ambasadorima Kine i Rusije.

"Zato je predsednik imao više telefonskih razgovora sa svima onima koji su uključeni u taj proces dijaloga, jer je uvek bolje tražiti politički put, odnosno političko rešenje, nego ići u sukobe", naveo je Vučević.

Vojska Srbije je, dodaje, u skladu sa naredbom predsednikom Republike podignuta u stepen borbene gotovosti na najviši nivo.

"Spremna da izvršava svaki zadatak, a Srbija je sa političke strane definisala koje su to crvene linije kada se Srbija nalazi u situaciji da su ugroženi oni najvitalniji nacionalni i državni interesi. Govorimo o ne daj bože scenarijima da neko ubija Srbe, da kreće fizička likvidacija našeg naroda od strane kosovske policije, proterivanje Srba, pogrom, sve ono što nam se dešavalo pre 20 ili 30 godina. Te situacije bi zaista bile ne samo crveni alarm, nego onaj momenat kada Srbija ne može da priča samo i sedi skrštenih ruku", rekao je Vučević.

"Nadamo se i radimo sve da do takvog razvoja događaja ne dođe pošto to nije interes ni Srbije ni nikog drugog", dodao je ministar odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu