Danas presuda na poslednjem suđenju haškog suda za Jugoslaviju; Presudu čekaju Stanišić i Simatović

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu izreći će danas pravosnažnu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/Michael Kooren / REUTERS POOL
EPA/Michael Kooren / REUTERS POOL

Nekadašnji čelnici resora Državne bezbednosti Srbije optuženi su da su pomagali i podržavali izvršenje ratnih zločina u Bosanskom Šamcu. 

Prvostepenom presudom u junu 2021. godine Stanišić i Simatović su osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina.

Ovaj slučaj je pokrenut pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a Žalbeno veće MKSJ-a naložilo je potpuno novo suđenje. Predmet je nastavljen u nadležnosti Mehanizma koji je izrekao prvostepene presude 6. avgusta 2021. godine.

U žalbenom veću na mestu predsedavajuceg sudije bila je Grasijela Gati Santana, predsednica Mehanizma. Žalbe na presudu su uložili su u i tužilaštvo Mehanizma i odbrana.

Simatović i Stanišić su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinackog poduhvata (UZP).

Sud je u junu 2021. godine izrekao drugu prvostepenu presudu, koja im je izrečena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobodjeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Osuđni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog veća, znali da su učesnici u UZP-u delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovine izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se optužnicom terete za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja - ubistva.

Ponovljeno suđenje pred Mehanizmom završeno je 30. juna 2021, nakon čega je doneta pismena prvostepena presuda 6. avgusta iste godine, a rasprava po žalbama 24. i 25. januara 2023. označila je kraj predžalbene faze ovog predmeta, koji je počeo u septembru 2021.

Ovaj slučaj predstavlja poslednji predmet MKSJ-a za ključne zločine.

Stanisić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Simatović njegov zamenik.

Obojica su uhapšeni 13. marta 2003. godine u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu