Nevreme napravilo havariju, vanredna situacija u 6 opština u Srbiji FOTO/VIDEO

Nakon katastrofalnog nevremena koje je i sinoć pogodilo teritoriju požeške opštine, meštani još uvek sabiraju štetu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.05.2023.

09:53

Nevreme napravilo havariju, vanredna situacija u 6 opština u Srbiji FOTO/VIDEO
Foto: RINA

Takođe, pokušavaju da osposobe prilazne puteve do svojih kuća.

Veoma teška situacija je u Glumču.

"Izlili su se bujični potoci, što nam je napravilo ogromne probleme. Poplavljeno je oko 30 hektara zemlje, najviše su stradali kukuruz i pšenica. Pored toga voda je ušla i u jedan objekat i pod vodom se našao ceo stadion. Bujica je uništila na jednom mestu put koji je glavna veza sa našom opštinom i sada smo doveli tešku mehanizaciju kako bi napravili vezu sa našom opštinom", kazao je za RINU, Branko Mihajlović predsednik mesne zajednice Glumač.

U ovom selu poplavljena je i pruga, pa je železnički saobraćaj bio u zastoju. Na teritoriji šest mesnih zajednica uvedena je vanredna situacija. Najkritičnije je u MZ Otanj, u Gornjoj, Donjoj i Srednjoj Dobrinji, kao i u MZ Prilipac.
Foto: Rina
"Na samom ulasku u opštinu u naselju Jovićevići voda je prodrla u nekoliko domaćinstava i vatrogasci su na terenu. Nažalost obilne padavine napravile su pravu katastrofu najviše je ugrožena putna infrastruktura, pre svega opštinski i makadamski putevi, u prekidu je i železnički saobraćaj između Glumča i Kalenića. Informacije nam svakog momenta pristižu sa terena, imamo velikih problema u čitavoj opstini", rekao je Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

Na magistralnom putu Čačak - Požega u mestu Tučkovo usled obilnih padavina došlo je do odrona zemljišta koje se našlo na obe kolovozne trake.

Putarske ekipe rade su na raščišćavanju ove deonice i tom prilikom stvorile su se gužve u oba smera.

Poplave i u Loznici

U toku jučerašnjeg dana, usled obilnih padavina, poplavljen je suteren hirurško- ginekološkog bloka opšte bolnice Loznica, gde su smešteni Služba prijema i zbrinjavanja urgentnih stanja, Kabinet za CT i rendgen kabinet, specijalističke ambulante ortopedije, urologije i hirurgije, koje su trenutno van funkcije.

Materijalna šteta je ogromna, a trenutno se saniraju poplavljene prostorije i oprema, navodi se u saopštenju Opšte bolnice iz Loznice.

U narednim danima biće neophodno da se proceni stepen njihovog oštećenja. Kako se navodi, hitni pacijenti biće upućeni direktno na odeljenja, a CT pregledi obavljaće se u opštoj bolnici Šabac, u dogovoru sa rukovodstvom šabačke bolnice.

Zbog poplava kod Šapca evakuisano 26 osoba, od kojih 9 dece

Policija, Sektora za vanredne situacije, zbog poplava izazvanih obilnim padavinama, evakuisali su 24 osobe u mestu Gornja Vranjska kod Šapca, od kojih je devetoro dece, kao i dve osobe u Šabačkoj Kamenici, a povređenih osoba nije bilo, saopštio je MUP.

Zbog posledica obilnih padavina, proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji opštine Vladimirci, a i dalje je na snazi vanredna situacija na delu teritorija Užica, Požege, Beočina, Vrnjačke Banje i Boljevca.

Tokom noći obilne padavine najviše su pogodile Mačvanski okrug - Loznica, Šabac, Krupanj i Koceljeva, a vodostaj Krupinske, Gračaničke, Uzovničke reke, kao i reka Rasnica i Ljuboviđa, trenutno je u stagnaciji, piše u saopštenju MUP.

Vatrogasno-spasilačke ekipe su tokom noći crpele vodu iz Doma zdravlja u Sjenici, u Požegi u mestima Kalenić i Jovićevići, kao i u Pilatovićima, a najviše u Loznici gde je voda prodrla u Dom zdravlja i "Elektrodistribuciju".

Takođe, vodu su crpeli i iz domaćinstava u Krupnju.

Vatrogasci-spasioci u Koceljevi postavljali su drvenu branu na delu korita reke Rasnice, kao i džakove sa peskom u Šabačkoj Kamenici.

Od početka obilnih padavina, 26. maja, koje su dovele do poplava, pripadnici Sektora za vanredne situacije imali su ukupno 72 intervencije, evakuisali su 38 osoba, ugasili pet požara izazvanih udarom groma, a imali su i 61 intervenciju crpljenja vode.

U saniranju posledica izazvanih obilnim padavinama angažovano je 185 vatrogasaca-spasilaca sa 95 vozila i 80 pumpi i 8 pripadnika Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi sa 3 vozila i 2 čamca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: