Šta im se sprema? "Kraj demokratije i guranje u građanski rat"; "Treba da strahuje"

Donji dom poljskog parlamenta 26. maja doneo je zakon o osnivanju Komiteta za ispitivanje ruskog uticaja u zemlji, nakon što je Senat odbacio predlog.

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2023.

16:07

Šta im se sprema?
Ilustracija: EPA-EFE/MARTIN BIELECKI POLAND OUT

U ponedeljak je predsednik Andzej Duda potvrdio zakon, navodeći kako se nada "da će parlament odgovorno izabrati članove komiteta".

Cela opozicija - levica, centar pa čak i krajnja desnica - jednoglasno je objavila da neće učestvovati u radu komiteta koje označava "kraj demokratije" u Poljskoj i gura zemlju u "građanski rat", rekao je Šimon Holovnia, predsednik centrističke stranke Poljska 2050, prenosi AFP.

Opozicioni političari su zakon nazvali "Lex Tusk" i tvrde da mu je cilj ukloniti lidera PO s političke scene pre izbora. Tusk je u petak i sam rekao kako smatra da je namera komiteta njegova "eliminacija".

"Ako gospodin Donald Tusk ima nešto na savesti... treba da strahuje", rekao je portparol PiS-a Rafal Bočenek, prenosi francuska agencija.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki (bio je Tuskov savetnik neko vreme) imenovaće šefa komiteta čiji članovi ne snose nikakvu odgovornost za svoje odluke. Komitet, devet članova koje će izabrati donji dom parlamenta kojim dominira populistički nacionalistički tabor, moći će da odlučuje o tome jesu li politički čelnici zemlje pali pod ruski uticaj u razdoblju od 2007. do 2022. i osuditi ih, bez učinkovite sudske kontrole, upozoravaju posmatrači.

Kritičari tvrde da se uspostavom novog tela krše ustavna načela odvojenosti političke i sudske vlasti. Prema zakonu, političaru koji bude proglašen krivim može se izreći 10-godišnja zabrana obavljanja javnih funkcija povezanih s pristupom javnim finansijama i poverljivim podacima, kako bi se "sprečilo da ponovno deluje pod ruskim uticajem na štetu interesa Republike Poljske".

Plan je više nego očit - u jeku predizborne kampanje, dok traje ruska agresija na Ukrajinu, lidera opozicione stranke istraživati zbog veza s Rusijom.

Sasvim sigurno će deo biračkog tela, oni neopredeljeni, uzeti u obzir tu činjenicu. Prema anketama PiS vodi, ali mu je koalicijski potencijal slab, pa želi što više da oslabi PO kako bi mogao s malim strankama formirati vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: