Šta Kinezi rade sa olupinama? "Skrnavljenje"

Malezijska obalska straža saopštila je da je zadržala kineski brod za koji se veruje da je učestvovao u pljački brodske olupine iz Drugog svetskog rata

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/Csaba Krizsan HUNGARY OUT
EPA-EFE/Csaba Krizsan HUNGARY OUT

Malezijska Agencija za sprovođenje pomorskog saobraćaja saopštila je da su brod za rasuti teret, registrovan u Kini, i njegova posada sa 32 člana zadržani u nedelju jer su se bez dozvole usidrili u vodama u blizini istočne obale malezijske južne države Johor.

Obalska straža objavila je da su na brodu pronašli topovske granate za koje se veruje da su s potopljenih britanskih bojnih brodova iz Drugog svetskog rata, HMS Prince of Wales i HMS Repulse. Istražitelji su na brodu pronašli 46 neeksplodiranih sredstava, uključujući topovske granate od 135 mm i 40 mm, za koje se veruje da su s ratnog broda. Granate su slične otkrivenima prethodno ovog mjeseca na odlagalištu otpada u Johoru.

Kineski mediji na engleskom jeziku potpuno su prećutali zadržavanje broda iako u takvim situacijama odmah podižu buku.

Oglasilo se kinesko Ministarstvo spoljnih poslova odgovarajući na upit AFP-a.

"Malezijske vlasti kažu da ispituju posadu kineskog broda osumnjičenog za pljačku dve brodske olupine iz Drugog svetskog rata u malezijskim vodama. Je li Ministarstvo upoznato s ovim slučajem i imate li kakvih informacija koje biste mogli podeliti s nama?"

Portparolka Mao Ning rekla je sledeće.

"Primetili smo to. Kineska ambasada u Maleziji u bliskoj je komunikaciji s Malezijom kako bi saznala relevantne informacije i zatražila od malezijske strane da pravedno postupa u slučaju, u skladu sa zakonom, ozbiljno zaštiti bezbednost i zakonska prava i interese kineskih državljana i pravovremeno izvesti o napretku istrage."

Brodske olupine na meti su pljačkaša jer su građene od "predratnog čelika", izvaljanog pre prve detonacije nuklearne bombe: nisko zračenje u čeliku čini ga retkim i vrednim resursom za upotrebu u medicinskoj i naučnoj opremi, tumači BBC. Na kineskom je brodu pronađen i metal. New Straits Times, malezijski dnevni list na engleskom, navodi stručnjake koji su rekli da su se pljačkaši specijalizovali za pljačku brodova iz Drugog svetskog rata kako bi došli do čelika, bakra i mesinga, koji mogu doneti milione, jer nisu radioaktivni.

Malezijski izvori smatraju da je zadržani brod učestvovao i u pljačkanju olupina holandskih brodova u Javanskom moru.

HMS Prince of Wales i HMS Repulse poslati su u Singapur kako bi podržali odbranu Malaje. Potopljeni su japanskim torpedima 10. decembra 1941. godine. U napadu - koji se dogodio tri dana nakon napada na američku flotu u Perl Harboru - poginulo je 842 mornara i smatra se jednom od najgorih katastrofa u istoriji britanske mornarice.

Britansko ministarstvo odbrane osudilo je "skrnavljenje" pomorskih vojnih grobnica nakon izveštaja da su pljačkaši poharali olupine dva broda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu