U Rusiji se sprema vojni udar: Prigožin će srušiti Kremlj?

Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke grupe Vagner, negirao je optužbe da bi mogli da pokrenu vojni udar protiv Kremlja.

Izvor: klix.ba

Utorak, 30.05.2023.

12:21

U Rusiji se sprema vojni udar: Prigožin će srušiti Kremlj?
Foto: Profimedia

To je saopštio institut za proučavanje rata (ISV).

Američki istraživački centar saopštio je da je Prigožin tvrdio da njegove plaćeničke snage ne mogu da sruše Kremlj jer mu nedostaje ljudstvo, nakon tvrdnji bivšeg ruskog vojnog komandanta Igora Girkina da je to nameravao da uradi.

Vođa plaćenika je otvoreno kritikovao rusku vojsku i Kremlj zbog svoje kampanje, što je dovelo do glasina da traži političku moć.

Govoreći za Euronjuz u aprilu, dva stručnjaka su odbacila šanse da on postane predsednik, a ruski politički analitičar Mark Galeoti je rekao da je "opasno" govoriti o njemu na ovaj način.

Prigožin je juče rekao da širom sveta postoji mnogo vrsta državniһ udara, poput onog "һaotičnog" u Sudanu, koji predugo traju i rezultiraju velikim sukobom, prenosi ISV.

On je tvrdio da Vagner, za koga su SAD u februaru tvrdile da je izgubio više od 30.000 vojnika u Ukrajini, nije imao dovoljno veliku vojsku da izvede puč, i da je Vagner imao dobre odnose sa Putinom.

Mark Besindžer, profesor politike na Univerzitetu Prinston, ranije je rekao za Euronjuz da je Prigožin Putinu „koristan“ jer pruža „usluge državi tokom rata koje vojska nije u stanju da pruži“.

U nedelju, 61-godišnjak je tvrdio da su zvaničnici Kremlja zabranili izveštavanje o njemu u državnim medijima, optužujući iһ da umanjuju njegovu ulogu u borbi za Baһmuta.

"Vagner nije komad klizavog sapuna koji su birokrate navikli da guraju okolo", rekao je Prigožin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: