Šreder nepoželjan

Nemačka Socijaldemokratska partija proglasila je bivšeg kancelara i predsednika partije Gerharda Šredera nepoželjnom osobom na narednom partijskom kongresu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA
Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Svi prethodni pokušaji da ga izbace iz partije bili su bezuspešni, prenosi "Euraktiv".

Dok su bivši lideri SPD tradicionalno pozivani da govore na partijskim kongresima, Šreder, koji je i sam često govorio na takvim događajima, sada je nepoželjan na kongresu koji će se održati u decembru.

Šreder, takođe, nije pozvan na 160. godišnjicu SPD prošle nedelje.

On je bio nemački kancelar u periodu između 1998. i 2005. godine, a bio je predsednik partije od 1999. do 2004. godine.

Od tada je radio za ruske energetske kompanije i ljudi ga smatraju ličnim prijateljem ruskog predsednika Vladimira Putina.

Njegove veze sa Rusijom i njegovo odbijanje da se distancira od Putina izazvalo je mnogo pometnje untar njegove stranke nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Međutim, pokušaji da ga izbace iz stranke su propali, jer je Arbitražna komisija, najviše telo SPD, izglasalo ranije ovog meseca da Šreder ne može da bude izbačen.

Kako se navodi, početkom maja, on i njegova supruga su bili na prijemu u ruskoj ambasadi na obeležavanju pobede nad nacističkom Nemačkom, što je naišlo na kritike opozicije, ali i njegove partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu