Kijev za godišnjicu svog osnivanja dobio najžeći napad dronovima

Rusija je izvršila najveći napad dronom na Kijev tokom rata do sada, dok se grad pripremao da obeleži godišnju proslavu svog osnivanja.

Izvor: B92, theguardian.com

Utorak, 30.05.2023.

10:06

Kijev za godišnjicu svog osnivanja dobio najžeći napad dronovima
Foto: Profimedia

Međutim, prema ukrajinskim vojnim zvaničnicima, skoro svi avioni iranske proizvodnje su oboreni.

Protivvazdušna odbrana je saopštila da je oborila 52 od 54 bespilotne letelice Šahed koje su lansirane na grad u uzastopnim talasima, ali je ruševina i dalje ubila jednog čoveka, ranila dve osobe i zapalila krov tržnog centra.

Činilo se da je napad došao sa severa i juga i na malim visinama. Portparol Operativne komande Jug rekao je da izgleda da Rusi traže načine da izbegnu ukrajinsku protivvazdušnu odbranu koja se stalno poboljšava.

"Neprijatelj je tradicionalno koristio istočnu obalu Azovskog mora za napad, ali su rute ovih aviona bile pomalo nekonvencionalne", rekao je portparol novinarima. „Pokušali su da zaobiđu južnu protivvazdušnu odbranu što je više moguće... Uglavnom su leteli iznad privremeno okupiranih teritorija i razišli se po Ukrajini.

"Pokušavaju da gravitiraju ka koritima reka kako bi sakrili pravac kretanja šahedskih grupa", dodala je ona. "Nastavljamo da proučavamo nove pristupe u taktici kako bismo bili što efikasniji."

Pročitajte još:
Foto: Profimedia
Vojni posmatrači sugerišu da je još jedan cilj stalnog toka ruskih vazdušnih napada da se iscrpi municija ukrajinske protivvazdušne odbrane korišćenjem jeftinih iranskih dronova. Ukrajinski zvaničnici rekli su zapadnim prestonicama da je nedostatak protivvazdušnih raketa jedna od njihovih najhitnijih briga, uoči planirane prolećne kontraofanzive protiv ruskih okupacionih snaga.

Napadi bespilotnih letelica dogodili su se u ranim satima Dana Kijeva, godišnje proslave osnivanja grada pre 1.541 godinu, obeleženog uličnim sajmovima i koncertima uživo.

"Istorija Ukrajine je dugogodišnji iritant za nesigurne Ruse", rekao je Andrij Jermak, šef kancelarije Vladimira Zelenskog na svom Telegram kanalu.

Sergej Popko, šef vojne administracije glavnog grada, rekao je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram: "Danas je neprijatelj odlučio da ’čestita’ Kijevljanima Dan Kijeva uz pomoć svojih smrtonosnih bespilotnih letelica.

"Napad je izveden u nekoliko talasa, a vazdušna uzbuna je trajala više od pet sati."

U nekim delovima grada, lokalni ljudi, navikli na ruske vazdušne napade, stajali su na svojim balkonima, uzvikujući parole hvaleći ukrajinsku protivvazdušnu odbranu i prkoseći Vladimiru Putinu i Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: