Dušan Obrenović, koga je KPS brutalno pretukla, zvao se Sulejman pre prelaska u pravoslavlje

Dušan Obrenović, mladić koga su juče tokom hapšenja u Zvečanu kosovski policajci brutalno pretukli, rođen je u braku Albanca i Bošnjakinje i zvao se Sulejman.

Izvor: Kosovo online

Utorak, 30.05.2023.

12:41

Dušan Obrenović, koga je KPS brutalno pretukla, zvao se Sulejman pre prelaska u pravoslavlje
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

O njemu su mediji pre nekoliko godina već pisali kada je odlučio da uzme pravoslavlje i promeni ime.

Kako je danas saopštio njegov advokat Predrag Miljković, Obrenović je u pritvoru u jako teškom fizičkom stanju zbog batina koje je pretrpeo juče, ima višestruke povrede i podlive i neophodna mu je pomoć hirurga.

Njegova životna priča je, međutim, vrlo zanimljiva.

Dušan živi u Severnoj Mitrovici, a 2016. godine se pokrstio, i umesto islama uzeo pravoslavnu veru. Tada je promenio i ime, a kaže da se u pravoslavlje zaljubio od malena.

"Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio. Otac, poreklom iz Brčkog, rekao je da nema problema, sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena“, rekao je pre nekoliko godina Obrenović za medije.

Dušan je tada istakao da je jedva dočekao krštenje.

"Otac je, recimo, ateista. On meni nije branio, rekao mi je: 'Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar'. I ja sam se eto, uz Božiju pomoć 2016. godine, osmi maj je bio, na Markovdan, krstio u manastiru Banjska, kod oca Danila, igumana“, priseća se Dušan.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali kako sam kaže, ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.

"Imaj nekih kojima smeta, neki tu iz grada, neki muslimani ismailjćani, smeta im to što sam kršten. Ima i nekih pravoslavnih kojima smeta i dobacuju mi svašta na ulici, ali ne obazirem se. Bog je taj koji će da sudi svakome, ne obazirem se toliko na to. Ne mrzim ih“, zaključuje Dušan.

On je svojevremeno bio i u litiji koja je na poslednji počinak ispratila upokojenog vladiku hercegovačko zahumskog Atanasija, čiji je bio prijatelj.

Drugi učesnici u litiji kažu da je blagopočivši vladika Atanasije često boravio na Kosovu i da su se tako Dušan i on upoznali i sprijateljili. Atanasije je zavoleo tog mladića, koji je bio neobičan po ponašanju, a čist u srcu - kažu sagovornici.

Dušan je došao da isprati vladiku Atanasija do manastira Tvrdoš, gde je sahranjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: