Podignuti borbeni avioni: Počelo je

Velike vojne vežbe u kojima učestvuje oko 150 borbenih aviona iz zapadnih zemalja - pored ostalih iz SAD, Velike Britanije i Francuske, počele su danas.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/JAVIER CEBOLLADA
EPA/JAVIER CEBOLLADA

One se održavaju u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj, saopštilo je finsko vojno vazduhoplovstvo.

U tim zemljama u blizini Rusije, manevri bi trebalo da traju oko dve nedelje, saopštile su vlasti Finske, nove članice NATO-a koja predvodi operaciju "Arktički izazov" (Artic Challenge).

"Vežbe su počele", rekao je za AFP finski pukovnik Henrik Elo.

Finska je ulaskom u NATO početkom aprila, okončala decenije neutralnosti, a zatim i vojnog nesvrstavanja kad je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

"Arktički izazov" koji je od 2013. organizovan svake druge godine u nekoj nordijskoj zemlji, ove godine okuplja 14 zemalja - 12 zemalja članica NATO-a, Švedsku u procesu pridruživanja Alijansi i Švajcarsku.

U vežbi koja traje do 9. juna, učestvuju avioni F-35 iz SAD i nekoliko evropskih zemalja, francuski avioni Rafal i Miraž, danski i holandski F-16, finski i švajcarski F-18 i švedski Gripeni.

Avioni će biti stacionirani u severnoj Norveškoj, Švedskoj i Finskoj, kao i u finskoj bazi Pirkala-Tampere.

Vežba se poklapa sa sastankom ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu tokom nedelje, kao i sa posetom američkog ministra spoljnih poslova Entonija Blinkena (Antony) Finskoj u četvrtak i petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu