Rusija jača uticaj na još jednom kontinentu: "Potrebna nam je vojna baza"

Ambasador Centralnoafričke Republike u Rusiji Leon Dodon izjavio je da njegova zemlja želi da rasporedi rusku vojnu bazu na svojoj teritoriji.

Izvor: RT.rs

Ponedeljak, 29.05.2023.

11:09

Rusija jača uticaj na još jednom kontinentu:
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"Potrebna nam je sada ruska vojna baza, u kojoj bi bilo razmešteno od 5 do 10 hiljada vojnika. Ako bi bilo potrebno, ta ista vojska bi mogla da bude angažovana i u drugim zemljama", kazao je ambasador.

Centralnoafrička Republika je već tražila od Moskve vojnu bazu, ranije kada je predsednik parlamenta Republike Simplis Sarandži dolazio u Rusiju, dodao je Dodon u intervjuu za "Izvestija".

Prema njegovim rečima, pretnje bezbednosti u Centralnoafričkoj Republici ostaju, a među izbeglicama iz Sudana ima naoružanih ljudi, naglasio je.

Poželjno je da se vojna saradnja sa Moskvom nastavi, iako to izaziva nezadovoljstvo u nekim zemljama, zaključio je.

"Pre samo nekoliko nedelja, kada nam je Rusija isporučila šest vojnih aviona, Francuzi su počeli da negoduju, viču i urlaju. Ali to nije naša stvar, mi smo zainteresovani za saradnju sa Rusijom", objasnio je.

Ruska zastava podignuta je 9. maja u bivšoj francuskoj vojnoj bazi u Centralnoafričkoj Republici, što je, prema rečima Dodona, bio znak da su konačno "proterali Francuze".

"Sada će Rusija biti zajedno sa Centralnoafričkom Republikom", naglasio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: