Šef finske diplomatije: OEBS-u preti kriza

OEBS preti kriza u narednih šest meseci zato što Rusija i Belorusija ne žele da odobre predsedavanje Estonije toj organizaciji tokom 2024. godine.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 29.05.2023.

10:04

Šef finske diplomatije: OEBS-u preti kriza
Foto: Profimedia

"Ako 2024. godine ne bude bilo predsedavajućeg i ne bude konsenzusa u vezi s tim, sledeća godin će biti godina propasti OEBS-a kao organizacije“, izjavio je šef finske diplomatije Peka Havisto.

On je ocenio da je situacija ozbiljna i dodao da strahuje da bi OEBS mogao da se raspadne dok Finska ne zauzme mesto predsedavajućeg 2025. godine.

Prema pravilima organizacije, zemlju predsedavajućeg treba da odobri svih 57 država-članica. Rusija i Belorusija nisu odobrile kandidaturu Estonije za predsedavajućeg OEBS-u sledeće godine, a Estonija nije spremna da odustane od kandidature.

OEBS je osnovan u Bukureštu 1994. godine, nakon što je serija sastanaka o pitanjima evropske bezbednosti i saradnje prerasla u organizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: